Achtergrond
HUMANVPRO

Na vijftig jaar onthuld: de afluistervrienden van Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na vijftig jaar onthuld: de afluistervrienden van Nederland

Nederland is al decennia lid van een geheim Europees afluistergezelschap. Codenaam: Maximator. Dat ontdekte de Nijmeegse hoogleraar Bart Jacobs. Argos vond eerder dit jaar aanwijzingen voor het bestaan van de spionnenclub in de zogeheten ‘cryptoleaks-documenten'.

Daarin wordt nauwgezet beschreven hoe de Amerikaanse en Duitse inlichtingendiensten in de jaren zeventig, in het diepste geheim, ‘de inlichtingencoup van de eeuw’ pleegden: Operatie Rubicon.

Crypto AG

Die draaide om de overname van Crypto AG, een Zwitsers bedrijf dat voor meer dan 130 landen apparatuur maakte, waarmee versleutelde berichten konden worden verstuurd. Via ingebouwde achterdeurtjes konden de Amerikanen en de Duitsers vriend en vijand afluisteren.

Een select clubje Europese landen - waaronder Nederland - kreeg deze informatie toegespeeld, zo onthulde Argos in februari. Een belangrijk puzzelstukje, blijkt nu.

Rol van Nederland

“Sinds de jaren zeventig is de afluisterdienst van Nederland onderdeel van een hecht samenwerkingsverband met de afluisterdiensten van Duitsland, Frankrijk, Zweden en Denemarken”, zegt hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs.

In het kielzog van de Cryptoleaks-onthullingen deed hij onderzoek naar de rol van Nederland. Jacobs kreeg via bronnen binnen de inlichtingendiensten documenten toegespeeld, waarin ook de naam van dit tot nu toe geheim gebleven gezelschap wordt genoemd: Maximator. Vernoemd naar het Duitse biermerk dat tijdens de oprichtingsborrel werd geschonken.

Codekrakers

Een spionnenclub die met regelmaat bij elkaar kwam om informatie uit te wisselen. "Dat was om versleutelde communicatie van tal van landen te kunnen kraken", aldus Jacobs ,die zijn bevindingen vandaag in een Brits wetenschappelijk tijdschrift publiceert. Zo speelde Nederland een cruciale rol tijdens de Falkland-oorlog, tussen Groot-Brittannië en Argentinië.

Meer weten over de geheime wereld van Maximator? Lees het hele verhaal op de website van Argos.

In de wereld van geheime diensten zijn langdurige samenwerkingen zeldzaam. Alleen de ‘Five Eyes’, het spionageverbond tussen de afluisterdiensten van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, is door historici al vaak beschreven.

Dat er parallel ook een Europese ‘Five Eyes’ bestaat, werd volgens Bart Jacobs al langer vermoed, maar is nooit eerder bewezen. Ook welke Europese landen het betreft is altijd een mysterie gebleven. Volgens hoogleraar Jacobs bestaat het samenwerkingsverband tussen de Europese landen nog altijd.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de VPRO en HUMAN. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie