Achtergrond
HUMANVPRO

Argos: 'Afghaanse tolken moesten te lang wachten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Argos: 'Afghaanse tolken moesten te lang wachten'

Het heeft 'veel te lang geduurd' voordat Afghaanse tolken die voor de Nederlandse militairen hebben gewerkt naar ons land mochten komen. Dat heeft voorzitter Anne-Marie Snels van de militaire vakbond AFMP zaterdag gezegd in Argos.

reactie Anne-Marie Snels (voorzitter militaire vakbond)

Snels is blij dat er inmiddels actie wordt ondernomen en hoopt dat de tolken en hun familieleden in Nederland een veilig leven kunnen opbouwen. 'Tolken hebben een groot risico gelopen. Ze hebben de veiligheid van onze militairen mee-gewaarborgd.' De Kamermeerderheid die het nieuwe beleid mogelijk maakt kwam er in december na een jarenlange lobby door onder meer de militaire bonden AFMP en VBM en organisaties als Vluchtelingenwerk Nederland.

Vrijdag meldde Argos dat Afghaanse tolken die voor de Nederlandse militaire missie hebben gewerkt en gevaar lopen op dit moment naar Nederland worden gehaald. De afgelopen weken zijn al een aantal tolken en hun gezinnen in Nederland aangekomen. Zij hadden zich gemeld bij de Nederlandse ambassade in Kabul. Aan de repatriëring is geen ruchtbaarheid gegeven. In Afghanistan lopen zij gevaar en eerder zouden er zelfs vier tolken zijn vermoord.

In Argos ging het zaterdag over de situatie in Afghanistan. Deze week verschenen een rapport waarin staat dat de politietrainingsmissie in Kunduz te rooskleurig werd voorgesteld én een reactie van het kabinet op de zogeheten Afghanistan Papers. Uit deze documenten bleek vorig jaar dat hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen van begin af aan hebben ingeschat dat de oorlog in Afghanistan eigenlijk niet te winnen was. De Tweede Kamer praat hier volgende week over.

Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de SP reageerde in Argos. Zij is niet tevreden over de reactie van het kabinet op de Afghanistan Papers. "Wij zijn eigenlijk constant voorgelogen. Er was een heel groot gat tussen wat het publiek te horen kreeg en de realiteit. Er zijn cijfers gemanipuleerd. Onwelgevallige informatie werd achtergehouden. Dan verwacht ik van onze regering, die bondgenoot is van de Amerikanen, een oordeel daarover. Dat ontbreekt en dat vind ik echt niet kunnen." Karabulut kondigt aan dat ze meer vragen zal gaan stellen.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistiek programma van de VPRO en HUMAN. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van NPO Radio 1. Volg Argos ook via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie