Achtergrond

Bijstandsplan Dijkhoff: 'Een onzinnig idee'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijstandsplan Dijkhoff: 'Een onzinnig idee'

Stevige kritiek in Stand.nl op het plan van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff om de bijstandsuitkering te verlagen. Dijkhoff had afgelopen vrijdag op het congres van zijn partij voorgesteld om een aanvulling van de uitkering tot het huidige niveau in de toekomst alleen mogelijk te maken voor wie de taal spreekt, een opleiding volgt, solliciteert, of iets nuttigs doet voor de samenleving.

In Stand.nl was het plan van Dijkhoff vandaag voer voor discussie. Wie nu een bijstandsuitkering krijgt, heeft een sollicitatieplicht. Wie daaraan niet voldoet, kan een boete krijgen. Dijkhoff wil die bewijslast omkeren: alleen mensen die zich nuttig maken, kunnen er een verhoging bij krijgen. Tegenstanders van dit plan vinden dat een uitkering een recht is en dat een verlaging zeker geen oplossing is voor langdurige werkloosheid.

Volgens Monique Kremer, hoogleraar Actief Burgerschap Universiteit van Amsterdam, is er al lang beleid voor mensen die niet actief op zoek gaan naar werk. Kremer: "De discussie speelt al meer dan 20 jaar. Je krijgt bijvoorbeeld al een sanctie als je niet solliciteert of weigert een baan aan te nemen. Ongeveer de helft van de mensen die in de bijstand zitten, komen heel moeilijk aan het werk. Voor die mensen werkt het plan heel slecht uit."

Klaas Dijkhoff op het VVD-congres. Bron: www.vvd.nl.

Jan Erik Noske, directeur Zeeheldentheater Den Haag, werkt veel met vrijwilligers die een uitkering hebben. Hij ziet geen heil in het voorstel. "Veel mensen zijn ook niet geschikt voor een betaalde baan van 9 tot 5. Zelfs niet geschikt om vrijwilligerswerk te doen. Maar als mensen wél vrijwilligerswerk willen doen, moet je dat natuurlijk stimuleren. En geef mensen ook de kans om wat bij te verdienen."

Joke de Kok van de NVVK, de branche-organisatie voor schuldhulpverlening, reageert ook. "Ik maak me er ernstig zorgen over. Als je in de schuldverlening zit, betaal je een vast bedrag per maand. Met het plan van Dijkhoff wordt je inkomen onzeker. De kans is groot dat je dat niet meer kan betalen. En dan kunnen wij weer opnieuw beginnen. Het is een onzinnig idee."

Luister hier Stand.nl terug:

Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie