Achtergrond
KRO-NCRV

'Excuus van National Geograpic gaat te ver'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Excuus van National Geograpic gaat te ver'

National Geographic biedt zijn excuses aan. In het verleden heeft het 130-jarige blad vaak neerbuigend geschreven. Aboriginals werden bijvoorbeeld schaamteloos 'wilden' genoemd. Inmiddels vindt de redactie van het populaire rapportageblad dat dat echt niet meer kan, vandaar de expliciete verontschuldiging.

Het Mediaforum

'Naoorlogs verzet'

De journalisten in het Mediaforum in Spraakmakers, Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland en Tom Jan Meeus, politiek verslaggever bij NRC Handelsblad, begrijpen de excuses wel. Het was inderdaad fout. Alleen hebben ze het gevoel dat dit gebaar ook ingegeven is door opportunisme.

Tom Jan Meeus: "Het is natuurlijk naoorlogs verzet." Media willen graag bewijzen dat ze nu aan de goede kant staan. Beide gasten benadrukken dat je de teksten uit die tijd wel in de context moet plaatsen. Alleen dan kun je ook begrijpen hoe het koloniale denken kon bestaan. Het is niet zinvol om de normen van deze tijd op vroeger te plakken.

Modegril

De spraakmaker, ondernemer Elke Doets, is het niet met hen eens. "Zulke excuses gaan veel te ver." Het heeft volgens haar geen enkele zin om over iets dat zo lang geleden is nog spijt te betuigen. De focus op racisme is volgens haar een modegril.

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie