Achtergrond

Verdiepende interviews rond de feestdagen op NPO Radio 1

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Verdiepende interviews rond de feestdagen op NPO Radio 1

Wie de komende dagen los wil komen van feestdagenstress, Last Christmas en kerstfilms is ook dit jaar bij NPO Radio 1 aan het goede adres. De nieuws- en sportzender sluit 2022 traditiegetrouw af met verdiepende gesprekken. Ook dit jaar met aansprekende gasten en topinterviewers.

We trappen dit weekend af met de vertrouwde Marathoninterviews van de VPRO. Tim ’S Jongers (directeur Wiardi Beckman Stichting), Sylvana Simons (fractievoorzitter BIJ1) en Joris Luyendijk (schrijver en antropoloog) worden drie uur geïnterviewd door Maaike Schoon, Eva Koreman en Andrew Makkinga. Daarnaast worden er nog twee Marathoninterviews alleen als podcast aangeboden. Clarice Gargard gaat in gesprek met scenarist, regisseur en publicist Beri Shalmashi en Atze de Vrieze met oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen. Deze Marathoninterviews vind je vanaf 23 december hier of in jouw favoriete podcast-app.

Gerelateerde podcast

Het Marathoninterview

Het Marathoninterview

Het Jaar van…

De gesprekken in Het Jaar van… zijn inmiddels uitgegroeid tot een eindejaarstraditie op NPO Radio 1. Van maandag 26 tot en met vrijdag 30 december gaan verschillende presentatoren telkens tweeëneenhalf uur in gesprek met aansprekende gasten over 2022.

Jellie Brouwer (NTR) interviewt hoogleraar Emiel Rutgers. Hij was tot dit jaar chirurg-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. Rutgers was 35 jaar verbonden aan het AVL en was voor veel borstkankerpatiënten een zeer betrokken arts. In 2016 werd presentator Jellie Brouwer ook één van zijn patiënten. Als patiënt en als interviewer heeft zij een grote interesse in zijn vakgebied en de erfelijkheidsfactor van kanker.

Ghislaine Plag (KRO-NCRV) spreekt met rechtbankverslaggever Saskia Belleman van de Telegraaf. Zij heeft dit jaar verslag gedaan van talloze grote rechtszaken - denk aan Peter R. de Vries, Marengo, Holleeder, Mallorca en Nicky Verstappen. Daarnaast was ze ook aanwezig bij zaken die minder in het oog zijn gesprongen maar zeker niet minder relevant waren, zoals tegen protesterende boeren.

Gerelateerde podcast

Het Jaar van...

Het Jaar van...

Coen Verbraak (HUMAN) praat met Peter Schouten, advocaat van de kroongetuige Nabil B. in het zogenaamde Marengo-proces waarin Ridouan T. terechtstaat. Peter Schouten praat over zijn bijzondere relatie met Peter R. de Vries, de absolute drang om ondanks alle beveiligingsmaatregelen steeds maar weer door te gaan en de noodzaak om de rechtstaat te beschermen tegen de totale chaos.
Dit interview is niet live maar vanwege veiligheidsmaatregelen eerder opgenomen.

Schrijversechtpaar Leon de Winter en Jessica Durlacher kijken terug op 2022 met Tijs van den Brink (EO). Durlacher vierde dit jaar haar 25-jarig jubileum als schrijver en De Winter publiceerde voor het eerst in zeven jaar weer een roman, waarin het tot een gewelddadige confrontatie komt tussen het volk en de elite.

Nausicaa Marbe is columnist bij De Telegraaf en schrijfster. Een maand na het verschijnen van haar boek Wachten op het Westen, over haar jeugd in communistisch Roemenië, viel het Russische leger Oekraïne binnen. Haar gevoel over 2022: alles waar ze in haar jeugd bang voor was, gebeurt nu. Suzanne Bosman (AVROTROS) praat met Nausicaa Marbe over haar jeugd en haar leven nu.

Verdiepende interviews op NPO Radio 1

  • Zaterdag 24 december 19.00 tot 22.00 uur: Het Marathoninterview (VPRO) met Tim ’S Jongers, geïnterviewd door Maaike Schoon
  • Zondag 25 december 19.00 tot 22.00 uur: Het Marathoninterview (VPRO) met Sylvana Simons, geïnterviewd door Eva Koreman
  • Maandag 26 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Emiel Rutgers, geïnterviewd door Jellie Brouwer (NTR)
  • Dinsdag 27 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Saskia Belleman, geïnterviewd door Ghislaine Plag (KRO-NCRV)
  • Woensdag 28 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Peter Schouten, geïnterviewd door Coen Verbraak (HUMAN)
  • Donderdag 29 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Jessica Durlacher en Leon de Winter, geïnterviewd door Tijs van den Brink (EO)
  • Vrijdag 30 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Nausicaa Marbe, geïnterviewd door Suzanne Bosman (AVROTROS)
  • Zondag 1 januari 14.00 tot 17.00 uur: Het Marathoninterview met Joris Luyendijk, geïnterviewd door Andrew Makkinga (VPRO)
Ster advertentie
Ster advertentie