Achtergrond
EO

'Sleep maker Beekse Bergen-filmpje voor de rechter'

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Sleep maker Beekse Bergen-filmpje voor de rechter'

Het filmpje van het Franse gezin dat vorige week in de problemen kwam in Safaripark de Beekse Bergen ging de hele wereld over. Hoogleraar Informatierecht Nico van Eijk vindt dit soort filmpjes niet thuishoren op internet en de maker ervan mogelijk zelfs strafbaar is. Dat schrijft hij dinsdag 15 mei in de Volkskrant.

"De maker van het filmpje vind ik nog dommer en onverantwoordelijker dan het Franse gezin", zegt Van Eijk in Dit is de Dag. Hij ergert zich aan de trend om schokkende beelden ongefilterd online te zetten, en daar zitten volgens hem twee punten aan.

Misdrijf

Allereerst moet iemand die in nood is, geholpen worden. "Ik zie veel filmpjes voorbij komen waarop omstanders op hun dooie gemak staan te filmen hoe iemand in nood is." Wanneer iemand komt te overlijden, hebben de omstanders bewijsmateriaal verzameld in hun eigen strafzaak waarin duidelijk te zien is hoe zij niets doen. "Dat is dus een misdrijf."

Ten tweede gaat het volgens Nico van Eijk ook om privacy. "Je kunt iemand niet zomaar filmen en voor schut zetten op internet." Als voorbeeld geeft hij GeenStijl die ooit een schadevergoeding moest betalen aan een dronken studente die was gefilmd en op de site werd geplaatst.

Ophef

Advocaat Jens van den Brink is gespecialiseerd in zaken rondom de vrijheid van meningsuiting en is het niet eens met hoogleraar Van Eijk. "Het idee om de maker van dit filmpje voor de rechter te brengen is totaal over de top. Ze hadden nooit kunnen helpen zonder zichzelf in gevaar te brengen."

Van den Brink is niet van mening dat de maker van dit filmpje niet strafbaar zou zijn geweest als dit Franse gezin dit niet had overleefd. Ook ziet hij geen bezwaar in het feit om op een openbare plek te filmen en die beelden te publiceren. "Ik vertegenwoordig media als Dumpert en GeenStijl en ik kan niet anders zeggen dat filmpjes die tot ophef leiden vaak heel nieuwswaardig zijn. Dat zie je nu ook met dit voorbeeld van de jachtluipaarden."

'Sleep maker safarifilmpje voor de rechter'

Ster advertentie
Ster advertentie