Achtergrond

Erik van Muiswinkel: 'Zonder Drs. P was alles anders geweest'

EONOS
foto: ANP KIPPA PIROSCHKA VAN DE WOUWfoto: ANP KIPPA PIROSCHKA VAN DE WOUW
  1. Nieuwschevron right
  2. Erik van Muiswinkel: 'Zonder Drs. P was alles anders geweest'

Cabaretier Erik van Muiswinkel begint met de try-outs van zijn programma 'Buigt allen mee voor Drs P.' Het is een ode aan de taalvirtuoos, wereldreiziger en muzikant Heinz Polzer, beter bekend onder zijn pseudoniem Drs P.

Van Muiswinkel is vanaf jonge leeftijd fan. “Toen ik elf jaar was hoorde ik hem voor het eerst. Ik had samen met twee vriendjes een voorstelling gemaakt, en als dank kregen we een cabaretplaat.” Toen van Muiswinkel zeventien was zag hij Polzer live optreden en hij ontmoette de kleinkunstenaar meerdere keren. Van Muiswinkel heeft grotere bewondering voor Polzer. “Hij was zo’n artiest zonder wie alles anders was geweest. Hij heeft heel veel mensen beïnvloed”.

Van deze tijd

De nieuwe show van Van Muiswinkel valt samen met het de honderdste verjaardag van de doctorandus. Hoewel de woordkeuze van Drs P. soms archaïsch overkomt is de inhoud van zijn werk volgens Van Muiswinkel nog verrassend actueel. “Als je kinderen van twaalf nu een liedje laat horen, hebben ze meteen door hoe geestig het is.” En ook zijn muziek is nog van deze tijd, zegt van Muiswinkel. “Ik werk met een hele jonge pianist, die kende het werk van Polzer niet, maar vindt dat het goed in elkaar zit. Hij is dus ook nog eens een goede componist.”

Luister hier het gesprek in delen terug:

Ster advertentie
Ster advertentie