Achtergrond

Stoempen met Reinout: omhoog op de Kale Berg

foto: EO/NOSfoto: EO/NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Stoempen met Reinout: omhoog op de Kale Berg

[EO] Verslaggever Reinout Meijer doet tot het einde van de Tour de verkenning voor het peloton van La Grand Boucle. Op zijn eigen stalen ros bedwingt hij de cols van de Tour de France editie 2016. Vandaag: een vooruitblik op de beklimming van de Mont Ventoux op 14 juli.

'Quatorze Juilliet' is voor de Franse renners natuurlijk een feestdag, maar ze krijgen weinig ruimte om het te vieren dit jaar. De legendarische Ventoux moet worden beklommen en dat is geen sinecure, zo ondervond ook onze verslaggever. Hij mocht met een temperatuur van boven de 30 graden beginnen aan de twintig kilometer lange klim naar de top van de 'Kale Berg'.


Op een bloedhete parkeerplaats werden de laatste voorbereidingen getroffen.

Vanuit het toeristische wielerdorp Bédoin moet het aanstormende peloton eerst een aantal gehuchten door: voorbij de boulangerie in Sainte-Colombe, langs de wijnhandel van Constant Gilles in Les Bruns tot ze uiteindelijk het bos in fietsen bij Saint-Estève. Een bos waar geen eind aan lijkt te komen - pas na enkele kilometers pittig klimwerk door een drukkend warm boomgebied doemt Chalet Reynard op. Voor veel amateurs een eindpunt, omdat de zeven kilometers daarna zo mogelijk nog zwaarder zijn.


Reinout riep om zijn moeder in het bos. Er kwam geen antwoord.

Bij Chalet Reynard slaat het peloton normaal gesproken linksaf, richting een rotsachtiger deel van de berg. De Tour-organisatie maakte echter bekend dat vanwege het weer, dat dit keer niet het geval zal zijn. Zonde voor de vakantiegangers, want al meer dan een week verzamelen campers zich langs de route. De een stond nog gevaarlijker geparkeerd dan de ander, om een glimp op te vangen van de renners die zich - net als Reinout - een weg naar boven stoempen.


De kale berg in volle glorie.

Het peloton rijdt dus niet door tot het monument voor Tom Simpson, de Brit die op 13 juli 1967 sneuvelde de op 1 kilometer van de top. Maar misschien besluiten mannen als Froome, Quintana, Mollema en Kelderman om in de veiligheid van een ploegwagen door te rijden tot de gedenkstaan van de gevallen renner.


Het monument.

Reinout Meijer reed de etappe wel helemaal uit, niet in windkracht 9 maar in de verzengende hitte. De renners zullen morgen desalniettemin erg blij zijn als ze veilig en wel de streep passeren bij Chalet Reynard.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Reinout zag er relatief fris uit na de twintig kilometer lange tocht...

..maar voor iedere relatief frisse renner is er ook iemand die de tocht maar slecht heeft kunnen verteren.

Vanavond hoor je bij de NPO Radio 1 Sportzomer het verslag van de verkenning, tussen 20.30 uur en 23.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie