Achtergrond

PvdD: 'Of dierenactivisten over de schreef gaan is aan rechter'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdD: 'Of dierenactivisten over de schreef gaan is aan rechter'

[KRO-NCRV] Het debat over dierenwelzijn roept sterke emoties op. Dierenorganisaties brengen misstanden met filmpjes in kaart. Boerengezinnen krijgen te maken met intimidatie en bedreigingen. "Iedereen moet zich aan de wet houden. De rechter spreekt zich daarover uit", vindt Esther Ouwehand, vervangend fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Maar tegelijkertijd vindt Ouwehand dat er schimmig wordt gedaan over 'de eerlijke en dagelijkse realiteit van dieren'.

Dierenorganisaties brengen regelmatig filmpjes naar buiten die misstanden in varkensstallen of pluimveebedrijven bloot leggen. In een stevig gesprek met presentator Sven Kockelmann in 1 op 1 vraagt Ouwehand zich af wat een grotere schande is: zonder toestemming filmen, of "dat miljoenen dieren buiten het blikveld van het publiek moeten lijden en sterven, terwijl de overheid daar schimmig over doet?"

"Animal Rights heeft vrijwilligers die solliciteren op banen in de veehouderij. Ze filmen inderdaad zonder toestemming, maar het is niet duidelijk of er wordt ingebroken. Daar zal de rechter zich over uitspreken. Het is belangrijk dat we die procedures doorlopen", zegt Ouwehand.

Minister Carola Schouten vindt dat de discussie over dierenwelzijn veel te scherp wordt gevoerd, zei ze donderdagmiddag in een debat. "Het debat polariseert en dat is niet zinvol." Daarom gaat ze gesprekken organiseren om partijen dichter bij elkaar te brengen. Schouten vindt het onacceptabel dat "boeren worden bedreigd en veehouderijen illegaal worden betreden".

LTO Nederland zegt dat er 'tientallen aangiften' liggen tegen dierenactivisten, vanwege bedreigingen, intimidatie en inbraken. Boeren doen vaak geen aangifte, uit angst niet serieus te worden genomen. Het CDA roept op 'altijd aangifte te doen'.

'Werkelijkheid wordt weggehouden'

"Jaarlijks worden er nog steeds miljoenen dieren gefokt en gehouden op manieren waarbij de tranen in je ogen springen. We krijgen geen goed beeld van de werkelijkheid", zegt Ouwehand. De PvdD hekelt het 'weghouden van informatie' door de overheid en veehouderij. "Het systeem van de veehouderij is moreel en financieel failliet. De samenleving is ingericht alsof het eten van dieren volstrekt normaal is. De eerlijke en dagelijkse realiteit van dieren moet beschikbaar zijn, daar wordt schimmig over gedaan."

Ster advertentie
Ster advertentie