Achtergrond
KRO-NCRV

Rammstein shockeert met nieuwe video over Duitse geschiedenis

foto: RAmmstein - Deutschland/Youtubefoto: RAmmstein - Deutschland/Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Rammstein shockeert met nieuwe video over Duitse geschiedenis

Gevangenen in een concentratiekamp die worden opgehangen en een zwarte vrouw die wordt opgegeten. De video van de nieuwe single Deutschland van Rammstein maakt veel los op internet. "Maar dat is juist precies de bedoeling", zegt televisiemaker Erik Noomen die groot fan is van de Duitse band.

"In de clip wordt de geschiedenis van Duitsland in beeld gebracht, door de ogen van de band", zegt Noomen in Het Mediaforum van Spraakmakers. "Wat is Duitsland? Wat is het nationale gevoel? We houden van Duitsland, maar daar schamen we ons enorm voor, zingt Rammstein. Ze starten de discussie over nationale identiteit, in de vorm van een nummer en een clip."

Quote

Nederland heeft ook z’n zwarte bladzijden.

In de clip zit een scène waarbij de gitarist in een nazi-uniform rondloopt. Noomen: "Mensen worden daar boos van. Maar de zanger heeft een concentratiekamp pak aan met een jodenster en schiet de kampbewaker dood. Mensen roepen: wat een fascistische band! Maar dat zijn ze juist niet". De clip geeft de tweespalt in het land weer. "Mensen dragen veel schuld op hun schouders."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rammstein - Deutschland

Mediaforum-lid Paul Römer, oud-directeur van de NTR, vindt de clip shockerend. "De beelden komen binnen, maar er zit een bedoeling achter. Het zou mooi zijn als we dit ook voor de Nederlandse geschiedenis zouden doen. Afrekenen met je verleden."

15 miljoen mensen

Spraakmaker en president van de Rekenkamer Arno Visser heeft de clip ook gezien. "Er zit trots in, je hoort ergens bij. Je hebt een identiteit. Maar die identiteit heeft meerdere kanten en die moet je benoemen."

Erik Noomen voegt toe: "Anders krijg je het nummer 15 miljoen mensen, waarin alles rozengeur en maneschijn is. En dat is ook een deel van Nederland, maar Nederland heeft ook z’n zwarte bladzijden."

Ster advertentie
Ster advertentie