Achtergrond
KRO-NCRV

'Twitter pleegt censuur'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Twitter pleegt censuur'

"Los van een mogelijke vervolging door het Duitse Openbaar Ministerie vind ik eigenlijk het allerergste dat Twitter een politica haar account afneemt. Dan pleegt Twitter censuur op wat politici in West Europa willen zeggen." Dat zegt de WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes in het Mediaforum op NPO Radio 1.

Huisjes zegt dit naar aanleiding van de ophef in Duitsland rond twee politici van de Alternative für Deutschland (AfD). Het Duitse Openbaar Ministerie spant mogelijk een rechtszaak aan tegen Beatrix von Storch en Alice Weidel van de rechts-populistische partij. Von Storch had op oudjaarsdag een boze tweet gestuurd, nadat de politie in Noordrijn-Westfalen een nieuwjaarswens had getwitterd in het Duits, Engels en Frans, maar ook in het Arabisch.

Criminele immigranten

Dit tot ergernis van de AfD-politicus Storch die vervolgens twitterde: "Wat is er in hemelsnaam mis met dit land? Is dit soms om de barbaarse islamitische horde verkrachters te sussen?" AfD-fractieleider Alice Weidel viel haar partijgenoot in een tweet bij. Ze schreef dat de regering wil dat Duitsers samenleven met bendes van criminele immigranten.

Blokkade Twitter-account

Toen er klachten uit de bevolking kwamen over de uithaal van Von Storch, verwijderde Twitter het bericht en werd het account van de AfD-parlementariër ongeveer twaalf uur geblokkeerd. Ook een tweet van Weidel werd verwijderd.

Huisjes vindt alle opwinding niet op zijn plaats. "Ik vind dat een politicus heel veel mag zeggen. We moeten niet vergeten dat twee jaar geleden in Keulen nogal wat is gebeurd." De hoofdredacteur van WNL doelt daarmee op oudejaarsnacht in de stad in Noordrijn-Westfalen. Toen werden tijdens de jaarwisseling tientallen vrouwen aangerand door voornamelijk Arabische immigranten.

Donald Trump

Bovendien vindt Huisjes dat er met twee maten wordt gerekend. Huisjes: "Ik heb Twitter nog nooit het account zien afnemen van de Amerikaanse president Donald Trump. Als Twitter een platform wil zijn, moeten ze ver wegblijven van het censureren van politici."

Luister hier het Mediaforum terug

Ster advertentie
Ster advertentie