Achtergrond

'Er moet per direct een uitzetstop komen voor kinderen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er moet per direct een uitzetstop komen voor kinderen'

"Er moet per direct een uitzetstop komen voor kinderen tot er een nieuw kabinet is." Dat zegt Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid voor de SP in Stand.nl op NPO Radio 1.

De SP reageert hiermee op de uitzetting van een Armeense vrouw zonder haar twee kinderen Howick (12) en Lili (11). De rechter had de uitzetting van de vrouw goedgekeurd, maar de kinderen waren op een geheim logeeradres ondergebracht. Hun moeder weigerde te vertellen waar dat was.

De kwestie is politiek dynamiet voor de onderhandelingen over een nieuw kabinet. D66 en ChristenUnie willen al langer het kinder-pardon versoepelen. VVD en CDA voelen daar niets voor.

Schrijnend

Kinderen mogen niet de dupe zijn van falend beleid vindt de SP. Van Dijk: ''Het kinder-pardon leidt tot schrijnende situatie zoals de uitzetting van deze kinderen die al negen jaar in Nederland wonen. De meerderheid van de Tweede Kamer heeft eerder dit jaar nog gezegd dat het kinder-pardon soepeler moet. Het demissionaire kabinet zei vervolgens: laat dat maar over aan een nieuw kabinet. Dan moet je in afwachting van nieuw beleid niet nog kinderen uitzetten.''

Het kinder-pardon zorgt sinds het in 2013 in werking is gegaan voor controverse. De regels zouden te ingewikkeld zijn. En de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) zou te bureaucratisch optreden. Het gevolg zou zijn, dat daardoor het grootste deel van de aanvragen wordt afgewezen.

Ster advertentie
Ster advertentie