Achtergrond

Advocaat Peter Plasman begint politieke partij 'Niet Stemmers'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat Peter Plasman begint politieke partij 'Niet Stemmers'

[KRO-NCRV] “Ik maak mij grote zorgen over de politiek”, dat zegt advocaat Peter Plasman in het programma Stand.nl op NPO Radio 1. Plasman gaat in maart met de nieuwe politieke partij Niet Stemmers deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

“Steeds meer mensen kunnen zich niet meer vinden in de huidige politieke partijen”, aldus Plasman. De advocaat richt zich met zijn politieke partij tot de kiezers die tijdens Tweede Kamerverkiezingen niet stemmen.

Quote

“De thuisblijver stemt dus eigenlijk op alle partijen.”

Peter Plasman


“Zo’n 25 procent van de kiezers blijft thuis”, zegt Plasman. Desondanks worden alle Kamerzetels bezet. “Dat kan omdat de politieke partijen doen alsof niet-stemmers niet bestaan, waardoor zij alle zetels onder elkaar kunnen verdelen”, aldus Plasman. “De thuisblijver stemt dus eigenlijk op alle partijen.”

'Volkomen serieus'

In 1994 deed Plasman – tevergeefs –ook al een gooi naar een zetel in de Amsterdamse gemeenteraad met een partij voor niet-stemmers. “Destijds hebben wij genoeg stemmen gekregen voor een halve raadszetel”, zegt de advocaat. Hij benadrukt dan ook dat de lancering van de nieuwe politieke partij “volkomen serieus” is.

Plasman weigert het aantal zetels te noemen waarnaar hij streeft, maar denkt dat de kans groot is dat niet-stemmers in maart voor zijn partij zullen kiezen. De partijleider belooft de kiezer “nooit een stem” uit te zullen brengen in het parlement. “Wij gaan laten zien dat je op basis van vertrouwen gekozen kunt worden.”

Luister het hele fragment – met daarnaast ook bijdrages van oud-burgemeester en voormalig minister Bram Peper en advocaat Willem- Jan Ausma – terug.

Ster advertentie
Ster advertentie