Achtergrond

Hoe gelukkig is Rutte III? ChristenUnie flirt met links

EO
foto: ANP Bart Maatfoto: ANP Bart Maat
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe gelukkig is Rutte III? ChristenUnie flirt met links

“Volgens mij zijn we niet ongelukkig.” Klinkt als een stelling over een lange relatie waar de sleur al heeft toegeslagen, maar het is een kwalificatie van Mark Rutte over zijn derde kabinet dat nu ruim een half jaar op dreef is. Zijn voormalig kemphanen Mark Rutte en Sybrand Buma, en Alexander Pechtold en Gert Jan Segers, die ooit nog zo boos op elkaar waren, inmiddels van elkaar gaan houden?

In Dit is de Dag waren afgelopen maand de politiek leiders van coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie te gast. CDA-leider Sybrand Buma ziet zijn partnerschap met de anderen ‘gelukkig niet’ als een huwelijk, maar een ‘zakelijke overeenkomst.’ De verhouding tussen hem en Rutte is wel beter geworden: “Ik denk dat we allebei veranderd zijn.” Ze spraken elkaar toen niet vaak, nu komen ze elke maandag bijeen om de boel bij elkaar te houden. “We zijn nu tevreden over de manier waarop we met elkaar omgaan. Er is wederzijds respect.”

Mark Rutte kijkt inmiddels geamuseerd terug op hoe zuur zijn relatie met Sybrand Buma was toen het CDA nog in de oppositie zat. Hij verweet de partij toen op ‘verantwoordelijkheidsvakantie’ te zijn en op een VVD-partijcongres suggereerde Rutte dat Buma zich gedroeg als een ‘pruilende peuter.’ “Dat was flauw", zegt Rutte nu. "Maar soms kan je verliefd worden op een grap.” Rutte wil nu nou ook weer niet zeggen dat hij er spijt van heeft.

Christenen en liberalen

Ook tussen D66-leider Alexander Pechtold en CU-leider Gert Jan Segers vond een wonderlijke transformatie plaats. De minst geliefde optie die nog een jaar geleden van tafel werd gejaagd, is nu een vertrouwde partner geworden. “Ik ben Gert-Jan Segers ongelooflijk gaan waarderen.” Waar de tegenstellingen eerst nog te groot zouden zijn, ziet Pechtold nu een gemene deler in dat ze beide ‘minderheden vertegenwoordigen: liberalen en christenen.’

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar ondertussen is kleinste partner ChristenUnie al wel verder buiten de deur aan het kijken. “Rutte3 zet heel veel goede eerste stappen, maar over drie jaar komt de eindstreep. Ik kijk nu al naar een agenda voor de volgende termijn,” stelt Gert Jan Segers. Volgens Segers is er een geheel nieuwe sociaal-economische koers nodig, tegen het neoliberalisme. Hij schreef er met partijgenoten een essay over voor het wetenschappelijk bureau van de CU.

Hoe gelukkig kan Segers dan nu zijn met vrije marktpartijen als VVD, CDA en D66? Wellicht is hij nu al aan het flirten met de linkse oppositiepartijen die in de strijd tegen het afschaffen van de dividendbelasting al flink aan het stoken zijn in een goed (verstands)huwelijk.

Kijk de interviews van Tijs van den Brink met Gert-Jan Segers, Sybrand Buma, Mark Rutte en Alexander Pechtold over het verloop van Rutte III hier terug:

Ster advertentie
Ster advertentie