Achtergrond

Hoe slaag je voor de Christentest?

EO
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe slaag je voor de Christentest?

In Zweden is er ophef ontstaan naar aanleiding van de zogenaamde Christentest. Een jonge Zweedse dominee verbaasde zich zo over de vragen die de Zweedse immigratiedienst stelt aan asielzoekers dat hij ze bij elkaar gevoegd heeft en als test op internet heeft gezet.

De vragen blijken vaak zo moeilijk dat zelfs een bisschop of dominee ze niet allemaal kan beantwoorden. Zou jij bijvoorbeeld het antwoord weten op de vraag: wat staat er in Mattheus 10 vers 34?

Valt geloof ├╝berhaupt wel te testen? Dat is moeilijk, beaamt theoloog Annemarie Foppen in Dit is de Zondag. Zeker met dit soort kennisvragen. Het zou volgens haar veel logischer zijn om te kijken naar gedragsverandering. Gaat iemand bijvoorbeeld anders met vrouwen om en wordt er nu ook een kerk bezocht?

Ook in Nederland worstelt het IND met het testen van bekeringsverhalen. Eline Kuijper, religie-journalist voor het Nederlands Dagblad, vertelt dat IND medewerkers soms vragen stellen waaruit blijkt dat ze eigenlijk zelf heel weinig weten van het christelijk geloof en een bekering. "Als een vrouw vertelt dat ze nu de vrijheid voelt om haar hoofdoekje niet meer te dragen, dan wijdt het IND dat aan de cultuur in Nederland. Maar dan missen ze volledig de innerlijke verandering die een bekering met zich mee kan brengen."

Maar dat er getest moet worden is wel duidelijk, zegt David Boogerd journalist bij de EO. Uit onderzoek blijkt namelijk dat twintig tot dertig procent van de bekeringsverhalen niet kloppen. Alleen zou het wel goed zijn als IND-medewerkers meer getraind zouden worden om de echte ervaringen er beter uit te pikken.

Ster advertentie
Ster advertentie