Achtergrond

Zo proberen Amsterdammers hun stad te redden van de ‘Nutella-hel’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo proberen Amsterdammers hun stad te redden van de ‘Nutella-hel’

[KRO-NCRV] Rollende trolleys, mensenmassa’s op de Dam en Nutella-winkels in plaats van supermarkten. De binnenstad van Amsterdam slibt langzamerhand dicht en wordt onbewoonbaar, maar dat laten de Amsterdammers niet zomaar gebeuren. Het onafhankelijke adviesorgaan Stad-Forum bedacht tien radicale plannen om de drukte tegen te gaan.

Ruimte voor de binnenstad

Dinsdagavond presenteerde Stad-Forum het manifest ‘Ruimte voor de Amsterdamse binnenstad’ in Pakhuis de Zwijger. Tracy Metz, auteur en host van de talkshow Stadsleven is enthousiast: “Ik vind het een mooi plan omdat ze met eigenzinnige en radicale voorstellen komen. Misschien is niet alles haalbaar, maar het opent wel je ogen voor allerlei nieuwe mogelijkheden.”

Radicale voorstellen

Een aantal voorstellen uit het manifest zijn: het opheffen van tienduizenden parkeerplaatsen op straat, de aanleg van doorgaande fietsstraten, een autovrije Herengracht en de toeristenbelasting moet rechtstreeks in een buurfonds gestort worden.

Geen vrachtwagens

Verder wil Stad-Forum dat er cargohubs aan de rand van de stad komen zodat er geen vrachtwagens voor bevoorrading meer de binnenstad in hoeven. Ze stellen voor om één buis van de IJtunnel te gebruiken voor de overslag van spullen zodat ze daarna per fietskoerier en elektrische boot door de stad gedistribueerd kunnen worden.

Quote

In de Damstraat is alles één grote Nutella-hel geworden


Nutella-hel

Ook wil Stad-Forum dat er een huurplan voor winkels komt die kijkt naar welke winkels er belangrijk zijn voor de bewoners van Amsterdam. Metz: “Bijvoorbeeld in de Damstraat. Daar is alles één grote Nutella-hel geworden!”

23 miljoen in 2025

Niet alleen Amsterdam, maar ook veel andere wereldsteden hebben last van de drukte. Vorige week nog stond er nog een artikel in The New York Times met de vraag wanneer het toerisme te veel wordt. Metz: “De problemen van Amsterdam zijn dus niet uniek. Ook in andere steden wordt het wonen onbetaalbaar en de druk van het toerisme te groot voor de inwoners.” Amsterdam verwacht 23 miljoen bezoekers in 2025, New York heeft dit jaar al 62 miljoen toeristen te verwerken gehad.

Bekijk hier het gesprek met Tracy Metz

Ster advertentie
Ster advertentie