Achtergrond

'Keuze voor Schippers als informateur onverstandig'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Keuze voor Schippers als informateur onverstandig'

De keuze voor Edith Schippers als informateur was ‘onverstandig’. Dat vindt vooraanstaand PvdA-politicus Adri Duivesteijn. Volgens hem zijn de tegenstellingen bij de onderhandelingen op dit moment te groot. “Je hebt bruggenbouwers nodig. Schippers is niet bij uitstek geschikt om bruggen te slaan.”

De stijgende verbazing waarmee Duivesteijn naar het formatieproces heeft gekeken begon al bij de aanstelling van Schippers als informateur. “Dan heb je eigenlijk al een keuze gemaakt voor een VVD-formatie.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens de PvdA-politicus is Schippers niet geschikt als informateur, want zij is ‘de verpersoonlijking van het transactiedenken.’ Een werkwijze die meer past bij de vorige formatie, toen VVD en PvdA naast elkaar plaatsnamen in het kabinet, denkt Duivesteijn. “Het is echt een businessakkoord dat je dan sluit. Een apolitieke manier van politiek bedrijven.”

Adri Duivesteijn

Duo

Hoe lang Schippers nog informateur zal blijven, is volgens Duivesteijn dan ook ‘al bekeken.’ De PvdA’er heeft wel ideeën over wie de volgende informateur zou moeten worden. “Ik zou het helemaal niet gek vinden als Ed Nijpels een rol zou spelen bij de formatie. Dat type moeten we zoeken.” Dat het een duo moet worden, weet Duivesteijn in ieder geval zeker. Dat is nodig om de dialoog aan te gaan en bruggen te slaan. “Zij [Schippers] is als informateur niet bij uitstek geschikt om een brug te slaan.”

Op slot

Naast zijn kritiek op informateur Schippers is Duivesteijn kritisch over de geslotenheid rondom de formatie. “Wat ik heel gek vind is dat deze formatie helemaal in het geheim plaatsvindt. De deur ging na de dag van de verkiezingen op slot. De pers, de burger, en zelfs de achterban, niemand krijgt informatie.” Het oud-Kamerlid vindt dat burgers er recht op hebben dat mee te beleven.

De PvdA-politicus is dan ook verbaasd dat Jesse Klaver meewerkt aan de geslotenheid. “Het feit dat je aan je eigen achterban gaat zeggen, ‘ik ga niks vertellen omdat dat onderling afgesproken is’, dat is heel raar.”

Ster advertentie
Ster advertentie