Achtergrond
EONOS

Van KLM-piloot naar straatartiest: deze man deed het

foto: The Story Tellerfoto: The Story Teller
  1. Nieuwschevron right
  2. Van KLM-piloot naar straatartiest: deze man deed het

Hans Nordsiek werkte 28 jaar als piloot voor KLM, maar hij besloot iets heel anders te gaan doen: hij werd straatartiest en schreef een kinderboek. Hij wil kinderen inspireren om hun dromen na te streven, vertelde hij in Langs de Lijn en Omstreken.

Bijna dertig jaar zat hij in de lucht, maar steeds vaker hoorde Nordsiek een stemmetje in zijn hoofd dat vertelde dat hij laf was. Hij vloog regelmatig op vliegshows en dacht: "Ik liet die toestellen wel zien, maar ik liet niet van mezelf zien. Dat was een laf gevoel."

Kinderen

Hij besloot de stuurknuppel radicaal om te gooien en stopte bij KLM, zonder te weten wat hij erna ging doen. Het werd straattheater, vertelt hij, want daarmee kon hij verbinding leggen met zijn nieuwe doelgroep: kinderen.

Zijn doel om kinderen te inspireren ontstond in zijn eigen kindertijd, vertelt Nordsiek. Als 16-jarig 'jochie' werd hij op een luchtshow straal genegeerd door een piloot. "Hij was mijn held en ik had een lijst met vragen voor die meneer. Ik liep op hem af, maar hij liep mij straal voorbij, zijn vrienden waren blijkbaar belangrijker…" vertelt Nordsiek.

Toen dacht ik: "Als ik ooit een keer in jouw positie ben, dan ga ik dat anders doen, dan ga ik voor elk kind stoppen…"

Straattheater

Toen Nordsiek in Kopenhagen was, besloot hij daar optreden op straat eens uit te proberen. Dit mondde uiteindelijk uit in een heel aantal optredens. In april en mei tourde hij vier weken door Afrika, samen met onder andere een goochelaar. Hij vertelt maffe verhaaltjes, met een bolhoedje, vertelt de oud-gezagvoerder glunderend.

"We willen ze de boodschap meegeven dat ze nadenken over wat ze doen in hun toekomst", vertelt Nordsick. Zelfvertrouwen, daar gaat het om: "Als ik piloot kan worden, kan jij het ook", vindt hij.

De oud-piloot bracht onlangs ook nog een kinderboek uit. Piloot met de vijf strepen. Dit boek heeft dezelfde boodschap: volg je dromen. Zelf wilde hij vroeger trouwens uitvinder worden. Dié droom is dus weer niet uitgekomen.

Piloot Hans Nordsiek gooide zijn leven om

Ster advertentie
Ster advertentie