Achtergrond
BNNVARA

VNG: Zonder ruime wietproef haken gemeenten af

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VNG: Zonder ruime wietproef haken gemeenten af

Nederlandse gemeenten willen dat de regeringspartijen instemmen met een ruimere wietproef dan was afgesproken in het regeerakkoord. Dat zegt Theo Weterings, voorzitter van de commissie Bestuur en Veiligheid van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en burgemeester van Tilburg, namens de gemeenten in De Nieuws BV.

Deze week kwam een commissie van deskundigen met het advies om de wietproef breder op te zetten. "Als de voorwaarden die de commissie formuleert niet terugkomen bij het bouwen van het experiment, dan zullen er weinig tot geen gemeenten mee kunnen doen," waarschuwt Weterings.

Regeerakkoord

In het regeerakkoord is afgesproken dat er in hooguit zes tot tien gemeenten experimenten met gereguleerde wietteelt worden uitgevoerd. De commissie wijkt daar dus van af en raadt het kabinet aan om het experiment op meer plaatsten toe te staan, met meerdere varianten en zonder grenzen aan de sterkte van de wiet.

Vereniging Nederlandse Gemeenten

De VNG wil dat het kabinet dit advies niet negeert: "Wil je tot een verantwoorde proef komen, wil je een effectmeting kunnen doen en daarover conclusies kunnen trekken voor het gereguleerde beleid van de toekomst, dan moet je een proef van voldoende omvang doen."

Ook wil de VNG, net als de adviescommissie, dat de proef niet na vier jaar al stopt. Weterings vindt dat als de experimenten succesvol blijken, gemeentes ermee door moeten kunnen gaan: "Anders zou je het eerst weer moeten afbouwen om de besluitvorming in kabinet en kamer af te wachten of er regulering komt. Daar krijg je geen partijen in mee."

VNG: Kabinet mag wiet-advies niet negeren

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie