Achtergrond

Groothuizen (D66): 'IND worstelt met LHBTI-asielbeleid'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groothuizen (D66): 'IND worstelt met LHBTI-asielbeleid'

Is een homo-vluchteling ook echt homoseksueel? Dat probeert de IND - de immigratiedienst - uit te zoeken. Maar hun werkwijze zorgt voor behoorlijk wat kritiek. D66-Kamerlid Maarten Groothuizen diende eind vorig jaar een motie in om de procedure van de IND aan te passen. Maar er wordt nu gezegd dat er te weinig is veranderd bij de IND. Groothuizen reageert in De Nieuws BV.

Geen actief vervolgingsbeleid

Is een LHBTI-vluchteling eerlijk over zijn of haar seksualiteit? Dat probeert de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) uit te zoeken. Maar, er is kritiek op de manier waarop ze dat doen. Staatssecretaris Mark Harbers (VDD) beloofde dat de IND dit anders gaat aanpakken, maar volgens asieladvocaten komt daar weinig van terecht.

Quote

Er zijn heel veel landen waar niet een actief vervolgingsbeleid vanuit de overheid is

Erik Hagenaars

Erik Hagenaars is asieladvocaat en heeft te maken met cliƫnten uit landen waar je niet veilig bent als LHBT'er: "Er zijn heel veel landen waar niet een actief vervolgingsbeleid vanuit de overheid is. Maar wel waar er enorme discriminatie is en het ook strafrechtelijk zo is dat je ter dood veroordeeld kan worden als je homo bent."

De IND worstelt met de nieuwe invalshoek

D66-Kamerlid Groothuizen hoort ook vaker kritiek op de IND: "Ik hoor inderdaad dit signaal dat het in de praktijk niet goed gaat. Dat er inderdaad nog te veel wordt vastgehouden aan de stereotyperende oordelen, de te westerse blik. Dat er te veel van mensen verwacht wordt dat ze het bewustwordingsproces kunnen beschrijven. En dat de IND zelf worstelt omdat ze niet weten hoe ze uit de voeten moeten met de nieuwe invalshoek. Dat maakt mij zorgen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie