Achtergrond
KRO-NCRV

Twan Huys onderzoekt de waarde van onze aarde en ontdekt een vuile wereld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twan Huys onderzoekt de waarde van onze aarde en ontdekt een vuile wereld

Met zijn nieuwe tv-serie De waarde van de aarde wil journalist en presentator Twan Huys zorgen voor meer bewustwording over de herkomst van onze spullen en wil hij dat 'foute bedrijven' geen belastingvoordeel meer halen in Nederland. "Waarom besluiten we niet dat we dit niet meer willen?", vraagt hij zich af bij Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In zijn nieuwe KRO-NCRV-programma onderzoekt Huys de herkomst van grondstoffen waarmee onze sierraden, telefoons of auto’s gemaakt worden. Wie verdient hieraan, maar vooral: wie betalen hiervoor de prijs. De wereld achter deze grondstoffen is meer shocking dan hij ooit had gedacht.

Volgens Huys weten we nog steeds onvoldoende waar onze spullen vandaan komen. "Als je een elektrische auto koopt, dan denk je goed bezig te zijn voor het milieu", zegt Huys. Maar in de accu van deze klimaatbewuste wagens zit een metaal met een verschrikkelijk verhaal.
Quote

Ze graven hun eigen graf

Congo

Kobalt is nodig bij de productie van elektrische auto’s zoals Tesla’s en wordt gemijnd in Congo. "Hier werken minderjarige kinderen voor een paar dollar per dag in mijnen die niet gestut zijn. Deze storten heel vaak in", vertelt Huys. De kinderen verliezen hierbij soms een arm of een been, maar één van de sprekers van deze aflevering zegt het treffend: "Ze graven hun eigen graf."

Huys wil met deze serie laten zien waar onze spullen vandaan komen en kijkers bewust maken welke uitbuiting, vervuiling of corruptie erachter schuilgaat. "Wij als consument gaan over onze eigen aankopen."

Den Haag

Naast consumenten en bedrijven ligt er ook een grote taak voor de nieuwe regering in Den Haag, vindt hij. "Waarom maken grote politieke partijen in Nederland er geen punt van dat foute bedrijven fiscale voordelen halen en zo hun machts- en winstbasis vergroten?" Met De Waarde van aarde hoopt hij deze vraag minimaal op te kunnen werpen tijdens de formatiebesprekingen.

"Ik vind het absurd dat de Nederlandse regering toestemming geeft aan foute bedrijven - die geld verdienen met kinderhandel in Congo en de vernietiging van de planeet - om hier op de Zuidas fiscaal voordeel te halen. Nederland zou hier niet meer aan mee moeten doen."

De eerste aflevering van De waarde van de aarde gaat over de herkomst van goud en is woensdagavond te zien vanaf 22:15u op NPO 2.

Twan Huys over zijn nieuwe tv-programma 'Waarde van de Aarde'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie