Achtergrond

Nederlands bedrijf wil bijna gratis neusvaccin over wereld verspreiden

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlands bedrijf wil bijna gratis neusvaccin over wereld verspreiden

Op de dag dat bekend is geworden dat Nederland nog dieper rood zal kleuren op de coronakaart, lijkt de simpele oplossing voor de verspreiding van dit virus nabij. Niet met behulp van een booster met een derde prik, maar via een simpel pufje uit een neusspray dat vanaf eind 2023 beschikbaar zou moeten zijn. "Ook dan zal het nog zeker nodig zijn", zegt Jan Groen, viroloog en ceo van het bedrijf dat deze neusspray ontwikkelt bij 1 op 1 Zomereditie.

Deze neusspray wordt ontwikkeld in een laboratorium, naast het RIVM, in een zijstraatje van Bilthoven. Het vaccin genaamd AVACC 10 zou het middel kunnen zijn dat spotgoedkoop is, namelijk maximaal 10 cent per dosis. Deze spray kan wereldwijd verspreid worden, omdat het makkelijk bewaard en vervoerd kan worden.

Ook is het toedienen via een neusspray veiliger omdat er geen infecties kunnen worden veroorzaakt door het gebruik van een naald.

Ratrace

Het middel wordt ontwikkeld door Intravacc, een Nederlandse onderneming die tot het begin van dit jaar nog in opdracht van het ministerie van VWS functioneerde en tientallen miljoenen aan subsidie kreeg voor de ontwikkeling. Het bedrijf claimt de enige te zijn die binnen Europa die een coronavaccin in de vorm van een neusspray maakt. Maar dit bedrijf moet concurreren met een wereldwijde ratrace van vaccinontwikkelaars die allemaal het middel tegen corona, zo snel mogelijk, op de markt willen brengen.

De CEO van het Intravacc, Jan Groen beschouwt het realiseren van een nieuwe methode om vaccin toe te dienen niet als een wedstrijd. "Wij zijn een innovatief researchinstituut, we brengen het uiteindelijk niet op de markt”, aldus Groen. Maar dat het nodig blijft, wereldwijd, daar is Groen van overtuigd. "We komen nooit meer van corona af."

Luister hier het hele interview met Jan Groen:

1 op 1 Zomereditie

Tijdens de zomerperiode wordt Sven Kockelmann vervangen als presentator van 1 op 1 door afwisselend Margreet Reijntjes, Joris Linssen en Bert Kranenbarg. Luister iedere werkdag tussen 11.30 en 12.00 uur naar de 1 op 1 Zomereditie op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie