Achtergrond
KRO-NCRV

Gerdi Verbeet: 'Vermogens Van Agt zijn aan het afnemen'

foto: Rogier Veldmanfoto: Rogier Veldman
  1. Nieuwschevron right
  2. Gerdi Verbeet: 'Vermogens Van Agt zijn aan het afnemen'

"Ik vind dit niet chique. Moet je kijken wie het zegt. Hij is zelf 86. Ik vind het feit dat je dit zegt over mensen, betekent dat je eigen vermogens wat aan het afnemen zijn. Anders doe je dit niet." Dat zegt Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, over voormalig-premier Dries Van Agt in het Mediaforum van radioprogramma Spraakmakers op NPO Radio 1.

Van Agt zei gisteren in het televisieprogramma Kijken in de Ziel (NTR) dat voormalig Koningin Juliana in de gesprekken met Van Agt als premier (1977-1982) in de war was en niet meer logisch kon nadenken. "Dat waren de laatste dagen van de Koningin. En toen was toch wel de slijtage in gang gezet. Er zat weinig systematiek, weinig logica, weinig orde in de onderwerpen die aan de orde kwamen."

Dit kan niet

Verbeet: "Ik vond het een beetje de boulevard of broken dreams. Juliana kan zich niet meer verdedigen. Dat moet je helemaal niet doen." Ook Jan Slagter, directeur omroep Max, vindt dat Van Agt over de schreef is gegaan. Slagter: "Wat Van Agt zegt kan echt niet."

Aftreden

Volgens staatsrechtgeleerde Jit Peters van het Montesquieu Instituut heeft oud-premier Van Agt verzuimd om op te treden. Peters: "Als hij vond dat Juliana niet meer goed kon functioneren, voorziet de grondwet er ook in dat een staatshoofd buiten staat kan worden gesteld. Dat Van Agt voortdurend gesprekken had met een staatshoofd die ze niet meer op een rijtje heeft is eigenlijk wel opzienbarend."

Luister hier het Mediaforum terug

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie