Achtergrond

Oud-minister Bot pleit voor kopgroep Europese landen

foto: .ANPfoto: .ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Bot pleit voor kopgroep Europese landen

[KRO-NCRV] Oud-minister Ben Bot pleit voor een kopgroep van Europese landen mocht er vandaag op de EU-top in Malta geen eenduidige antwoord komen op de crises in de wereld. Dat zegt hij in Stand.nl. "Als in Valetta blijkt dat we opnieuw niet staat zijn gezamenlijk bepaalde problemen aan te pakken dan vraag ik me af of we niet een initiatief moeten nemen met een aantal gelijkgestemde landen om wel oplossingen te bieden."

'Een eensgezind Europa is het enige antwoord op de uitdagingen waar de EU voor staat'

De periode dat de Europese Unie één crisis had op te lossen is voorbij. Europa heeft te maken met een multi-crisis. De vluchtelingencrisis, een naderende Brexit, Russische agressie in Oost-Europa en een president van Amerika die harde taal uitslaat. Dat gecombineerd met een opkomend anti-Europa geluid binnen de Unie.

Malta

Vandaag praten de Europese leiders op Malta over al die problemen. In aanloop naar de top schreef de voorzitter van de Europese Raad dat de gevaren voor de EU groter zijn dan bij de oprichting. "United we stand, divided we fall" verwees Tusk in de laatste zin van zijn brief naar een Amerikaans motto.

Volgens Bot is Europa eensgezinder dan ooit. “Ik vind dat we onszelf geen malaise moeten aanpraten. Natuurlijk is het goed om dingen te benoemen maar we moeten niet doen alsof het einde nabij is. Bot heeft vertrouwen in een goede afloop van de top op Malta. “Je ziet dat de 27 landen dichter bij elkaar kruipen.”

Trump

De angst voor Donald Trump is wat Bot betreft wat overtrokken. Volgens Bot blijft het jegens Europa vooral bij woorden. “Ik heb nog niet gemerkt dat Trump iets substantieels tegen Europa heeft ondernomen.”

Luister hier de hele uitzending van Stand.nl met Ben Bot terug.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie