Achtergrond

‘OM moet zussen van Holleeder beter beschermen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘OM moet zussen van Holleeder beter beschermen’

De Telegraaf onthulde vandaag dat de zussen van crimineel Willem Holleeder zich als getuigen dreigen terug te trekken uit het proces tegen hun broer. Ze voelen zich niet veilig en vinden dat ze aan hun lot worden overgelaten. De zussen lopen gevaar omdat ze belastende verklaringen hebben afgelegd tegen Holleeder.

Paul Jansen, de hoofdredacteur van de Telegraaf, schetste in het Mediaforum de situatie van de zussen. “We beschrijven dat de getuigen toch wel redelijk voor zichzelf moeten zorgen, niet voldoende beschermd worden en eigenlijk maar voor zichzelf moeten zorgen. Dat is nogal wat.” Jansen verwijst daarbij naar de eerdere liquidatie van getuigen tegen Holleeder.

Volgens Jansen worden de zussen niet beschermd door een getuigenbeschermingsprogramma maar worden ze beveiligd door een andere eenheid. “Daarmee zijn ze in een andere omgeving terechtgekomen wat betreft financiën, beschermingspositie en dergelijke.” Eén van de zussen zegt in de Telegraaf dat justitie tegen haar zei dat ze de opbrengst van haar boek ‘Judas’ over haar broer maar moest gebruiken om beveiliging te regelen.

Noodklok voor het OM

Jansen noemt het “niet wenselijk” dat de zussen gebrekkig worden beveiligd. “De getuigen zijn cruciaal dus het kan zijn dat het uiteindelijk gevolgen heeft. Dit is wat dat betreft ook de noodklok voor het OM om ervoor te zorgen dat de getuigen beter beschermd worden.” Het OM liet in een reactie weten dat het de zorgen van de zussen Holleeder serieus zal nemen.

Bekijk het Mediaforum hier terug:

Ster advertentie
Ster advertentie