Achtergrond
KRO-NCRV

Dana Linssen maakte toneelstuk over Defensie: 'Het is ontroerend'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Dana Linssen maakte toneelstuk over Defensie: 'Het is ontroerend'

Schrijver en filmcriticus Dana Linssen zit niet stil. Naast haar filmrecensies in het NRC schreef ze het nieuwe toneelstuk KROON. En dat was nog best een hele klus. "Ik heb een eindeloze hoeveelheid documentaires gezien."

Dana Linssen en Gillis Biesheuvel over het theatervoorstelling Kroon

Dana Linssen zat, samen met acteur en theatermaker Gillis Biesheuvel, in de Spraakmakers-studio. De twee maakten KROON, een theaterstuk dat gaat over een vader die militair is en zijn dochter die promotie maakt binnen Defensie. Het stuk is lichtelijk gebaseerd op het leven van de bekende militair Marco Kroon, maar ook op die van andere militairen.

'Ik ben gefascineerd'

Het stuk gaat dus niet per se over de bekende militair, maar Biesheuvel is desalniettemin gefascineerd door de man. "Al sinds 2011 ben ik gefascineerd door Marco Kroon als persoon", aldus de acteur. "Dana en ik vonden het veel interessanter om de wereld achter hem te bestuderen. Dat was het startschot." Zijn fascinatie voor de militair ontstond door de grote bekendheid die Kroon in korte tijd vergaarde. "En ik bleef altijd hangen bij artikelen die over hem gingen. Hij maakt een vlek op het kleed groter door te gaan wrijven. Daar moet een reden voor zijn. Je kunt immers stil blijven als je in het nieuws komt waarna iets weer overwaait. Dat was het begin van onze zoektocht."

De twee onderzochten reilen en zeilen van Defensie en schreven een stuk met die decennia aan militair zijn verslaat. Van militair zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog tot nu: dat is allemaal in een bepaalde mate verwerkt in het stuk. Ze spraken militairen, keken documentaires en films voor hun research. "Iedere militair vertelde andere dingen", aldus Dana. "Sommigen wilden relatief weinig details geven, dat is ergens allemaal verdwenen. Anderen konden juist heel goed ook over de politiek achter Defensie praten. Al die kleine beetjes plus een eindeloze hoeveelheid documentaires en films die ik heb gezien, plus de stof die ik heb gelezen, hebben uiteindelijk het verhaal gevoed."

Alle vrijheid

En ook al heet het stuk KROON: de twee wilden juist wegblijven bij het levensverhaal van de bekende militair. "Marco Kroon heeft zelf allerlei boeken geschreven waarin hij al zijn verhalen al in heeft opgeschreven", aldus Linssen. "Het viel me op toen ik research deed dat bijna elke Nederlandse serie of film die over het leger ging al iets van zijn verhaal hebben gebracht. Dus om dat nog eens te reproduceren is niet per se interessant." Het duo heeft de militair ook twee keer in het echt ontmoet. "Een keer kwam hij naar ons toe toen Gillis aan het repeteren was. Hij gaf ons alle vrijheid. Later zijn we hem nog thuis gaan opzoeken. Hij vindt het spannend, maar wist dat het niet per se over hem zou gaan. Dus wij hebben lekker andere dingen kunnen verzinnen."

In het stuk staan een vader en dochter op het podium. "Dat vond ik belangrijk", zegt Dana. "Dit is een tijd waarin er meer wordt gesproken over de gender balans binnen Defensie. Om daar een vrouwelijk perspectief aan toe te voegen is spannend. Er wordt ook altijd gesproken dat vrouwen binnen Defensie 'een van de mannen zijn'. Dus wat zegt dat over wat mannelijkheid en vrouwelijkheid is in onze maatschappij? En is oorlog misschien wel iets wat heel erg met masculiniteit en het patriarchaat samenhangt?"

KROON gaat aankomende vrijdag in première.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie