Achtergrond

Staatssecretaris Van Rijn: ‘Het gaat de goede kant op in de ouderenzorg’

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris Van Rijn: ‘Het gaat de goede kant op in de ouderenzorg’

[KRO-NCRV] Opnieuw is er ophef over de ouderenzorg: uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat een kwart van de ouderen in verpleeg- en verzorgingstehuizen zelden of nooit buiten komt, terwijl bijna de helft van de ouderen graag vaker buiten zou komen.

Bekijk ook: Kwart ouderen in verpleeghuis komt nauwelijks buiten

Tweede Kamerlid Lilian Marijnissen (SP) noemt de resultaten van het rapport bij Stand.nl 'schrijnend'. Zij stelt dat er in de praktijk veel ouderen zijn die wel naar buiten zouden willen, maar dat in de huidige situatie niet kunnen. "Ook als je een fysieke beperking hebt is het nog steeds een recht en ook heel fijn om af en toe naar buiten te gaan en ja, daar zullen dan meer zorgverleners voor nodig zijn."

'Hoopvol teken'

Martin van Rijn is juist blij met de resultaten. Hij stelt in het rapport "een hoopvol teken" te zien. "Het overgrote deel van de mensen kan minstens één keer per week naar buiten. Bij een kwart van de mensen waar dat niet kan, is er sprake van ernstige fysieke beperkingen. Niet alles wat je wil kan ook."

Volgens de staatssecretaris laat het rapport juist zien dat het "de goede kant" opgaat. Zes van de zeven bewoners krijgen regelmatig bezoek, de instellingen worden opener en er komt meer geld en personeel voor de ouderenzorg. Volgens Van Rijn moeten we "de positieve ontwikkeling waarderen."

'Te makkelijk'

Marijnissen noemt de reactie van de staatssecretaris "te makkelijk". Dat het vaak goed gaat maakt het volgens haar des te kwalijker dat er nog instellingen zijn waar het niet goed gaat en dat moet gewoon benoemd morgen worden. "Ik spreek elke dag mensen die in een verpleeghuis werken en die ervaren toch echt dat de werkdruk gigantisch is gestegen."

'Weinig aantrekkelijk'

Laurent de Vries, directeur van een kleinschalig verzorgingstehuis in Epe, is het juist wel eens met Van Rijn. Hij vindt dat de negatieve berichtgeving over de ouderenzorg ertoe leidt dat werken in de sector weinig aantrekkelijk wordt gevonden. Hij pleit dan ook voor meer positiviteit rond de ouderenzorg. "Mijn oproep aan de politici: benadruk wat goed gaat."

Marijnissen heeft niet alleen kritiek maar heeft ook ideeën over mogelijke verbeteringen. Zij stelt dat de oplossing vooral gezocht moet worden in kleinschaligheid. In plaats van grote instellingen moeten we wat haar betreft toe naar kleine verzorgingstehuizen. Om het werk in de verpleging aantrekkelijker te maken moet er wat haar betreft bovendien geïnvesteerd worden in hogere salarissen, lagere werkdruk en betere arbeidsvoorwaarden.

Meer NPO Radio 1 over ouderenzorg

Meer over vernieuwing in de ouderenzorg bij NPO Radio 1: lees hier meer over de serie Oudstanding bijvoorbeeld.

Ster advertentie
Ster advertentie