Achtergrond
BNNVARA

Rechter legt vaker tbs op, klinieken kampen met personele problemen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechter legt vaker tbs op, klinieken kampen met personele problemen

"We zijn landelijk bezig om vanuit de forensische zorg een wervingscampagne te starten", zegt Hyacinthe van Bussel van TBS Nederland in De Nieuws BV. De campagne zal in april van start gaan en heeft tot doel om meer en beter gekwalificeerd personeel te werven voor onder meer tbs-klinieken.

Video niet beschikbaarSamen met tbs-advocaat en bestuurslid van de Vereniging van TBS-advocaten, Jan-Jesse Lieftink is Van Bussel te gast om te praten over de toename van het aantal tbs-opleggingen door rechters. Volgens de Raad voor de rechtspraak is er sinds 2015 een stijging van 30 tot 40 gevallen per jaar.

In 2015 ging het nog om 146 terbeschikkingstellingen. Dat aantal steeg in 2018 tot 237. Lieftink heeft het vermoeden dat rechters sinds de moord op Anne Faber sneller tbs opleggen aan iemand die weigert mee te werken aan een gedragsonderzoek. Volgens Van Bussel worden momenteel in totaal zo'n 1300 tbs'ers behandeld.

Wachtlijst

Tbs-advocaat Lieftink maakt zich ernstige zorgen of de tbs-sector wel voldoende is voorbereid op de toename van het aantal terbeschikkinggestelden. Volgens Lieftink zijn er op dit moment wachtlijsten voor patiënten die moeten worden opgenomen in tbs-klinieken. Een woordvoerster van het ministerie van Justitie en Veiligheid meldt dat 39 mensen op een wachtlijst staan.

Volgens haar betreft dit de stand per 19 december 2018 en kan het aantal inmiddels zijn veranderd: "Het is een dagkoers." Ze benadrukt verder dat niemand buiten de muren op een tbs-plek wacht. Van Bussel bevestigt het bestaan van de wachtlijst.

Maar, zegt zij: "Ik wil dat niet direct linken aan het aantal opleggingen. Het effect van een stijging gaan wij pas volgend jaar of het jaar daarop pas merken, omdat mensen eerst hun gevangenisstraf uitzitten, voordat de tbs-behandeling start."

Volgens Van Bussel bestaat een aantal redenen voor het ontstaan van de wachtlijst. "De uitstroom loopt in sommige situaties wat lastiger, maar is ook een druk op elk fpc (forensisch psychiatrisch centrum, oftewel: de tbs-klinieken, red.) om bijstand te leveren aan patiënten in de ggz met extreme gedragsproblemen, die tijdelijk in een fpc worden opgenomen." Dat zijn mensen die geen straf uitzitten, maar wel een omgeving nodig hebben de tbs-klinieken en daar tijdelijk worden opgevangen.

Personele problemen

Ook kampt de sector sinds enkelen jaren met grote personele problemen. Door de toename van het aantal tbs-opleggingen verwacht Lieftink dat de druk op de tbs-sector de komende jaren alleen nog maar zal toenemen: "Er zijn nu al wachtlijsten, hoe zal dit zijn als de klinieken de stijging van het aantal opleggingen over enkele jaren pas echt gaan merken?"

Wachtlijsten zorgen volgens Lieftink voor vertragingen in behandelingen van patiënten waardoor de behandelduur ook weer zal gaan stijgen. De personeelsproblematiek is volgens Lieftink slecht voor zijn cliënten. Zij kampen vaak met hechtingsproblematiek of andere zware stoornissen en hebben juist behoefte aan vaste gezichten op de werkvloer.

Lieftink wijst op het probleem dat klinieken werknemers vaak moeilijk kunnen vasthouden, omdat zij erg aantrekkelijk zijn voor de reguliere zorg. Zij krijgen daar ook met minder zware gevallen te maken, waardoor het voor werknemers aantrekkelijk is om over te stappen.

Stijging in het verloop

Van Bussel erkent de personele problemen: "Het is moeilijk om personeel te behouden. Als een medewerker drie, vier jaar ervaring heeft in een tbs-kliniek, dan is het een aantrekkelijke medewerker voor legio andere sectoren. Er wordt hard personeel getrokken. We zien een stijging in het verloop."

Met een gericht wervingscampagne die aansluit op 'Ik Zorg', de campagne waarmee de overheid 125000 extra zorgmedewerkers wil aantrekken, hoopt ook de forensisch psychiatrische sector nieuw personeel te werven. Volgens Van Bussel zal de campagne in april van start gaan. Tbs-advocaat Lieftink: "Je moet beter gaan belonen en ervoor zorgen dat medewerkers in tbs-klinieken vaste contracten krijgen. Onze vereniging ondersteunt deze wervingscampagne in ieder geval harte."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie