Achtergrond
KRO-NCRV

Teun van de Keuken: 'Het ongezonde voedselaanbod op straat neemt toe'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Teun van de Keuken: 'Het ongezonde voedselaanbod op straat neemt toe'

Er komen steeds meer snackbars, dönerzaken en ijssalons bij terwijl winkels met gezond eten verdwijnen. De afgelopen tien jaar is onze eetomgeving ongezonder geworden, zegt journalist en presentator Teun van de Keuken van onderzoeksprogramma Pointer bij Spraakmakers.

Data-onderzoek van Pointer (KRO-NCRV) toont aan dat ongezond voedsel meer dan vroeger onderdeel is van het straatbeeld. Van de Keuken: "Het aantal locaties waar fastfood wordt gekocht is landelijk met 1000 zaken gestegen. Als je daarbij ook nog de dönerzaken, pizza-afhaaltenten en ijssalons optelt, dan heb je het volgens Van de Keuken zelfs over een stijging van 3000 plekken. Dit terwijl de winkels met een gezond aanbod juist afneemt.

Verschil per wijk

Opvallend is het verschil tussen wijken. "Juist in de wijken waar het inkomen en het opleidingsniveau het laagst is, steken fastfoodketens de kop op", zegt Van de Keuken.

"Precies in díe wijken zie je ook dat het percentage kinderen met overgewicht en obesitas het grootste is", zegt kinderarts Anita Vreugdenhil van het Maastricht UMC. Namelijk één op de drie kinderen terwijl het landelijk gemiddelde één op de zeven is.

Een combinatie van factoren maakt dat kinderen in deze wijken constant blootgesteld worden aan ongezond voedsel en dat baart Vreugdenhil zorgen, omdat ook de gezondheidsproblemen bij deze groep toenemen. "Ook op dit gebied zie je de tweedeling in de maatschappij alleen maar groter worden", aldus Vreugdenhil.

Overheid moet ingrijpen

In 2018 heeft de overheid met meerdere organisaties het Nationaal Preventieakkoord getekend om onder andere overgewicht tegen te gaan. Wat betreft aanbod van ongezond voedsel kijken ze vooral naar kantines, scholen en kantoren. Het straatbeeld wordt daarin niet meegenomen. Volgens Van de Keuken hebben gemeenten op dit moment niet de middelen om snackbars en andere ongezonde aanbieders te spreiden of helemaal te weren.

Sowieso vindt Van de Keuken het Preventieakkoord te slap. "Het grote probleem in de discussie over hoe we dit gaan aanpakken, is dat er ook mensen vanuit het bedrijfsleven worden uitgenodigd om mee te praten."

Door deze aanpak zijn de maatregelen afgezwakt en "slap", vindt Van de Keuken. De overheid moet volgens hem zelf bepalen - zonder samenspraak met voedselproducenten en lobbygroepen - wat er moet gebeuren om de volksgezondheid te beschermen. "Ze moeten zeggen: dit willen we niet meer, dus werk er maar aan mee industrie."

Teun van de Keuken en Anita Vreugdenhil over effecten van toename in fastfood-aanbod

Onderzoek van Pointer

Voor meer informatie over dit onderzoek of andere onderzoeken van KRO-NCRV's ga je naar pointer.kro-ncrv.nl. Of kijk iedere maandag om 22:20 uur naar Pointer op tv op NPO 2 of luister zondag om 19:00 uur naar NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie