Achtergrond

Huisarts duikt in wondere wereld van gebedsgenezing

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisarts duikt in wondere wereld van gebedsgenezing

[EO] Geneest God zieken? Huisarts Dick Kruijthoff uit Bleskensgraaf gaat onderzoeken of er inderdaad medisch onverklaarbare gebedsgenezingen plaatsvinden. Hij betreedt een medisch en religieus mijnenveld.

Huisarts doet onderzoek naar gebedsgenezing

Samen met wetenschappers van de VU in Amsterdam wil Kruijthoff de medische meetlat leggen langs gebedsgenezingen. Een promotie-onderzoek met nogal wat voetangels en klemmen, want hoe kun je wetenschap bedrijven over een onderwerp dat zich zo nadrukkelijk beroept op het bovennatuurlijke? Bovendien heeft de wetenschap bepaald geen warme relatie met gebedsgenezing, leert het verleden.

De paleisgenezeres

De moeder aller gebedsgenezingsaffaires is zonder twijfel die van Greet Hofmans. Gebedsgenezer Hofmans werd door koningin Juliana eind jaren ’40 ingeschakeld om de oogziekte van prinses Marijke (de latere prinses Christina) te behandelen. Ik heb een bepaalde formule waarmee ik mijn patiënten opdraag aan Christus. Die formule mag ik niet zeggen”, verklaarde Hofmans haar gave.


Hofmans’ aanwezigheid op Soestdijk leidde tot een diepe huwelijkscrisis tussen Juliana en Bernhard en nadat het kabinet zich ermee ging bemoeien, moest zij uiteindelijk het veldruimen.

Genezeres voor het gerecht

Hoewel ze zich niet op God maar op de ‘paranormale wereld’ beroept, neemt Jomanda als ‘healer’ ook een belangrijke plaats in. In 2001 kwam Jomanda in opspraak na de dood van actrice Sylvia Millecam die zij behandelde.


Millecam had borstkanker maar zou zich op advies van Jomanda niet bij een reguliere arts hebben gemeld. Na een slepend proces werd Jomanda uiteindelijk in cassatie vrijgesproken van schuld aan de dood van Millecam.

Been groeit aan, baan raakt kwijt

Gebedsgenezing kan een gevaar zijn voor je wetenschappelijke carrière. Hoogleraar preventieve geneeskunde Onno van Schayk trad in 2013 af als directeur van het onderzoeksinstituut Caphri. Dat gebeurde nadat hij had verklaard dat hij 'God zag optreden' bij een spontane beengroei. Collega wetenschappers namen hem dat niet in dank af.

Zendingsreis loopt bijna slecht af

Twee jaar eerder kreeg kinderlongarts prof. dr. E. Dompeling van het Maastricht Universitair Medisch Centrum de wereld van wetenschappers en de Vereniging tegen Kwakzalverij over zich heen. Hem werd verweten dat hij tijdens een zendingsreis naar Birma zou hebben meegedaan aan gebedsgenezing. Omdat hij er wel bij was maar niet actief aan de sessie meedeed, mocht Dompeling zijn baan houden.

En weg met die rolstoel

Tien jaar geleden haalde Janneke Vlot uit Bleskensgraaf alle Nederlandse kranten. Tijdens een bezoek aan gebedsgenezer Jan Zijlstra stond zij op uit haar rolstoel, nadat zij achttien jaar lang vanwege pijn veroorzaakt door posttraumatische dystrofie niet had kunnen lopen. Haar huisarts, Dick Kruijthoff, stuitte bij Janneke op een voor hem medisch onverklaarbare zaak en gaat nu op zoek naar meer van dit soort gevallen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie