Achtergrond
HUMANVPRO

De grote gevolgen van slordige controle door WorldCheck

foto: VPRO, Argosfoto: VPRO, Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. De grote gevolgen van slordige controle door WorldCheck

Hoe kom je er als bank achter of je klanten corrupt zijn, zich schuldig hebben gemaakt aan terrorisme, of bekend staan als witwassers? Raadpleeg onze database, zegtWorldCheck. Het bedrijf claimt solide informatie te hebben van wereldwijd meer dan twee miljoen mensen.

Maareerder onderzoek van Argos en OneWorld, in samenwerking met media uit andere landen (The Intercept, The Times, NDR, Süddeutsche Zeitung, La Republica en De Tijd), toonde aan dat de gegevens van WorldCheck vaak niet geverifieerd en verouderd zijn, of ronduit niet kloppen.

Rechtzaken

Voor de Britse advocaat Farooq Bajwa was dat voldoende om WorldCheck namens een aantal klanten voor de rechter te dagen. Met succes. Onlangs kreeg een van zijn cliënten een schadevergoeding van 10.000 pond. Maar zijn de onjuiste gegevens nu ook verwijderd uit de database? En hoe zit het met andere fouten?

In Argos wordt besproken wat er kan gebeuren als banken zich baseren op ongefundeerde beschuldigingen uit een commerciële database.

De grote gevolgen van slordige controle door WorldCheck

Meer Argos?

Argos is het onderzoeksjournalistiek programma van de VPRO. De redacteuren van Argos gaan al meer dan twintig jaar op zoek naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van NPO Radio 1.

Volg Argos via Facebook en Twitter. Argos een samenwerkingsverband tussen Human en VPRO.

Ster advertentie
Ster advertentie