Achtergrond
EO

Moet er een meldplicht komen voor vuurwerkaso's?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet er een meldplicht komen voor vuurwerkaso's?

De politie wil een meldplicht voor 'vuurwerkaso's' - mensen die in het verleden gepakt zijn met illegaal vuurwerk. Ze zouden zich de uren voor de jaarwisseling moeten melden op het bureau om de veiligheid van de hulpdiensten te verbeteren. Maar gaat zo'n meldplicht wel helpen? En: mag het wel? In Dit is de Dag gingen strafrechtadvocaat Robbert Jonk en hoogleraar staats-en bestuursrecht aan de VU Jon Schilder, met elkaar in gesprek.

Video niet beschikbaar

"Het is juridisch al mogelijk", vertelt Schilder. "Bij jongetjes die rotjes gooien is zo'n idee bespottelijk, maar het is een bruikbaar idee voor veelplegers." Volgens de hoogleraar moeten we er ook niet te veel van denken. "Het betekent alleen dat je je even moet melden, want je kan mensen niet vasthouden in detentie."

Meldplicht effectief?

Met een meldplicht beperk je mensen in hun bewegingsvrijheid, vindt strafrechtadvocaat Robbert Jonk die bekend is met zaken rondom illegaal vuurwerk. "Wat als je naar je oma in Groningen wil met oudejaarsavond, maar je moet je melden in Maastricht? Het klinkt heel leuk, maar het is niet effectief."

Jonk is van mening dat er een voorwaardelijke straf gekoppeld zou moeten worden aan het gedrag. "Wanneer iemand na elf maanden opnieuw de fout ingaat met het afsteken van illegaal vuurwerk, moet de rechter kunnen zeggen: ik heb u toen gewaarschuwd en nu doet u het opnieuw."

Moet er een meldplicht komen voor vuurwerkaso's?

Ster advertentie
Ster advertentie