Achtergrond

Is de kerk een veilige plek voor homo's?

EO
foto: Still Youtubefoto: Still Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de kerk een veilige plek voor homo's?

In de documentaire ‘Believer’, zaterdag bij de EO op NPO 3, is te zien hoe rockster Dan Reynolds strijdt voor acceptatie van homoseksualiteit binnen zijn eigen Mormoonse kerk. Hij maakt zich namelijk grote zorgen over het aantal jonge LHBT-ers in zijn gemeenschap dat zelfmoord pleegt. In Dit is de Dag een uitgebreid in gesprek in hoeverre de kerk een veilige plek voor homo’s kan zijn met Peter van der Wal die brak met zijn kerk en zijn ouders, met Rianne van de stichting 'Verscheurd' die verschillende kerken en scholen bijstaat, met LHBT-dominee Wielie Elhorst, en met dominee Paul Visser.

Peter van der Wal kwam op zijn 22e uit de kast, en brak met de kerk en zijn ouders. "Leerde ik een leuke jongen kennen, dan ging de deur dicht. Dan mocht ik alleen komen". De hele kerkgemeenschap keerde hem de rug toe, en daarom was Van der Wal er klaar mee.

In de documentaire komt naar voren dat veel jongeren in de VS in vergelijkbare situaties denken aan zelfmoord. Van der Wal vindt dat niet vreemd. ''Ik heb ook vrij heftige gedachtes gehad op dat vlak, maar wel vastgehouden aan het leven. Dat kwam mede door mijn broer die mij steunde.''

Wielie Elhorst is dominee met een speciale opdracht voor de LHBT-gemeenschap. ''Ik baal dat ik na 31 jaar dit soort verhalen nog moet horen. Hoe lang moet het nog duren dat mensen kampen met depressiviteit en moeten vluchten?''

In de kerk van dominee Paul Visser mogen homo's alle taken vervullen, belijdenis doen en ook aan het avondmaal. Maar hij zegent geen huwelijken in. "We hebben wel een getrouwd homostel in de kerk, en die mensen voelen zich niet afgewezen. Maar het lijkt soms alsof je nog maar één opvatting mag hebben, die van: alles is geoorloofd en je moet huwelijken inzegenen. Anders ben je onder de maat. Ik vind dat er wel ruimte moet zijn voor verschil in opvatting."

Denk je aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl

De EO zendt de documentaire Believer uit op zaterdag 4 augustus om 22.45 uur op NPO 3.

Ster advertentie
Ster advertentie