Achtergrond

Mediaforum: creëren de media een te negatief beeld van verpleeghuiszorg?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: creëren de media een te negatief beeld van verpleeghuiszorg?

[KRO-NCRV] Acht op de tien inwoners van verpleeghuizen is positief over de zorg die daar geleverd wordt. Dat blijkt uit een rapport dat het Sociaal en Cultureel Planbureau vandaag uitbrengt. Een opmerkelijke conclusie, omdat er de afgelopen jaren juist zoveel aandacht was voor de erbarmelijke verpleeghuiszorg. De krantenkop: 'Soms loopt urine langs haar enkels' sloeg in 2014 in als een bom. Zijn de media te snel op incidenten gesprongen?

In het Mediaforum bespreken Erik Noomen, journalist en televisiemaker en Pieter Klok, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant, de kwestie.

Geen budget voor eetborden

Noomens vader heeft Alzheimer en woont in een verpleeghuis in Beverwijk. "Zo'n twee keer per week kom ik daar. De geur staat je al tegen als je binnenkomt, de mensen staren voor zich uit in de gemeenschappelijke woonkamer. Er is nergens geld voor. Het is nu zelf zo erg dat ze ons, familieleden, hebben gevraagd of we oude borden in willen leveren, want er zijn er te weinig en er is geen budget om nieuwe te kopen. Als er iets georganiseerd wordt, bijvoorbeeld een dagje naar Artis, dan fleuren alle bewoners op. Nee, ik herken onze situatie niet in het SCP-rapport."

Quote

Neem ze een dagje mee naar Artis en iedereen fleurt op

Erik Noomen

Klok heeft geen persoonlijke ervaring met verpleeghuizen, maar heeft wel een verklaring voor het verschil tussen het rapport en de beeldvorming in de media. "Onvrede zit ook bij familieleden. Die komen wellicht beter uit hun woorden dan mensen die er zelf wonen." Ook vraagt Klok zich af of we als maatschappij niet te hoge verwachtingen hebben van het verpleeghuis. "We hopen allemaal dat onze familieleden een prettig einde tegemoet gaan en dat ze het leuk hebben in het verpleeghuis. Alleen het einde is niet leuk, misschien moeten we dat accepteren."

Te hoge verwachting van verpleeghuiszorg

Wordt er dan teveel aandacht geschonken aan de incidenten binnen de verpleeghuiszorg? Het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers staat ons in het geheugen gegrift. Het veroorzaakte veel ophef in de media en politiek Den Haag. De ouderenzorg moest beter. Toch werd ook in het manifest benadrukt dat het in veel verpleeghuizen wèl goed gaat. "Daarom vinden wij het onacceptabel dat niet àlle zorginstellingen worden verplicht om optimale verpleeghuiszorg te leveren aan onze dierbare ouderen", aldus Borst en Gaemers.

Quote

Geroeptoeter over verpleeghuizen doet geen recht aan ervaren kwaliteit

Ouderenbond ANBO

Liane de Haan, directeur van ouderenbond ANBO, vindt dat de incidenten door de media en politiek uitvergroot worden. "Dat is ongelofelijk slecht voor de sector in zijn algemeen. Jongeren willen niet meer in de zorg werken, kinderen durven hun ouders niet meer naar het verpleeghuis te sturen. Er ontstaat een schrikbeeld. En dat terwijl er in Nederland uitermate goede zorg wordt verleend. Dat blijkt ook wederom uit dit SCP-rapport. Daarnaast kan je kijken naar het welzijn en de aandacht voor de bewoners en dan spelen familieleden een belangrijke rol. En die zijn niet altijd genoeg aanwezig."

'Media focussen op incidenten'

Noomen vindt de reactie van de ANBO onzin. "Sommige mensen zitten langdurig, wel jaren, in zo'n verpleeghuis. In ons geval komt de familie bij mijn vader wel vijf keer per week langs en toch is hij niet gelukkig. Het is gewoon een karig bestaan in een verpleeghuis."

Is het nou goed of slecht geregeld in het verpleeghuis? De ANBO sluit de discussie af. De Haan: "Ik denk dat de beeldvorming over de zorg an sich erg negatief is. Niemand gaat voor zijn plezier naar een verpleeghuis of brengt zijn ouders vrolijk daarheen, maar we hebben met zijn allen de plicht om goed voor het welzijn van bewoners te zorgen als ook voor de kwetsbare ouderen die nog thuis wonen."

SCP-rapport: 8 op 10 ouderen tevreden over verpleeghuiszorg

Acht van de tien bewoners van verpleeghuizen zijn positief over de manier waarop ze worden verzorgd. Zes van de tien ondervraagden zeggen gelukkig te zijn, één van de tien voelt zich ongelukkig. Voor dit onderzoek kregen 958 bewoners vragen over hun kwaliteit van leven.

Kijk of luister hier het mediaforum met Erik Noomen en Pieter Klok:

Mediaforum: creëren de media een te negatief beeld van verpleeghuiszorg?

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie