Achtergrond

Wibi Soerjadi geniet meer van de simpele dingen

foto: Langs de Lijn En Omstrekenfoto: Langs de Lijn En Omstreken
  1. Nieuwschevron right
  2. Wibi Soerjadi geniet meer van de simpele dingen

[EO - NOS] Wibi Soerjadi zit 35 jaar in het vak. Een memorabel jubileum voor één van 's lands grootste pianisten. Bij Langs de Lijn En Omstreken bespreekt hij in vogelvlucht zijn vak, zijn angsten, zijn wensen en zijn hoogte- en dieptepunten.

Het laatste decennium is er voor Wibi eentje geweest met ups en downs. In 2009 werd hij getroffen door acute gehoorproblemen, waardoor hij lang uit de running was. De situatie zorgde voor paniek bij de pianovirtuoos, die eerlijk toegeeft dat de depressie er stevig in hakte. "Ik was zo depressief dat zwart nog een lichte kleur was. Niks maakte meer uit, niks was meer leuk. Suïcidale gedachten hoorden er ook bij."

Wibi kwam er bovenop omdat de gehooraandoening vroeg opgepikt werd, maar merkt de effecten in zijn leven. “De simpele dingen zijn niet meer vanzelfsprekend. Dat is niet slecht, want ik geniet er dus meer van.” De gehoorproblemen blijven nog wel een angst. “Dat vind ik nog steeds een van de engste dingen. Zelfs als mijn oren dichtzitten raak ik al in paniek.”

Wibi Soerjadi 35 jaar in het vak

En dan was er nog de klucht rondom zijn villa. In onder andere de Telegraaf konden bezorgde lezers schreeuwende koppen vinden die insinueerden dat Wibi financieel aan de grond zit. Niets van dat alles, zegt hij. "Het is algemeen bekend dat mijn huis te koop staat, maar sommige mensen trekken dan de conclusie dat het wel slecht zal gaan. Daar is niks van waar."

"Mijn advocaat Oscar Hammerstein noemt het dichtung," vervolgt Wibi. "Dat is het door elkaar gebruiken van feiten en leugens. Het is heel naar, want je roept iets wat waar is en hangt daar een totaal onjuiste aanname aan.”

Pepper

Gelukkig zijn er ook voldoende hoogtepunten waar op terug gekeken kan worden en was er zelfs een hoogtepunt in de studio aanwezig: dalmatiër Pepper. "Precies de hond die ik wilde," zegt Wibi. "Pepper is zo mogelijk nog moeilijker stuk te krijgen dan ik."

Op muzikaal gebied kijkt Wibi terug op een mooie carrière. Een van de hoogtepunten was het staatsbezoek met toenmalig Koningin Beatrix in Slowakije. Het komt zelden voor dat een solist mee mag als cultureel cadeau op zo'n bezoek, maar voor de destijds net geridderde Wibi werd een uitzondering gemaakt.

Ook een hoogtepunt: de keren dat Wibi in het prestigieuze Carnegie Hall mocht spelen. Zijn debuut daar, in 1996, werd live opgenomen en werd bekroond met een platinum status. In 2011 deed Wibi opnieuw Carnegie Hall aan. Een recensie van dat optreden is het lezen meer dan waard omdat het niet alleen over de muziek gaat, maar ook over de showbizz-zijde van het geheel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het lijkt Wibi allemaal op muzikaal gebied aan te komen waaien. Voetballer Rafael van der Vaart zei ooit: “Ik wist al hoe ik moest voetballen toen ik geboren was.” Wibi herkent dat, maar tekent ook aan dat hij er natuurlijk wel keihard voor heeft moeten werken. “Ik heb het gevoel dat ik altijd kon pianospelen. Het was voor mij heel gewoon en ik was dus alleen maar bezig om het continu te verbeteren. De hele bibliotheek van Rotterdam stond op een gegeven moment bij me thuis, we hadden vijf pasjes zodat ik alle boeken kon lenen.”

Wensenlijst

Er is nog een wensenlijstje. Muziek schrijven, jong talent begeleiden en de compositie van een sprookjesboek dat net verschenen is smaakt ook nog eens naar meer. Geen echt grote vergezichten, erkent Wibi. "Het zijn kleine dromen, maar daar gaat het ook om: de kleine dingen." En het is niet zo dat hij nu al geen opvallende uitstapjes maakt, zo is er bijvoorbeeld af en toe tijd om als ghostwriter te werken voor gerenommeerde DJ's.

Mocht de pianocarrière ooit gaan vervelen, dan lijkt het erop dat de topfitte Wibi nog wel een alternatief heeft. Op verzoek van Renze Klamer demonstreerde hij zijn opdrukvaardigheden. Wie weet ligt er op termijn een nieuwe baan als fitnessguru in het verschiet...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie