Achtergrond
KRO-NCRV

De niet-stemmer van de dag: 'Verder ben ik helemaal geen teleurgesteld type'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. De niet-stemmer van de dag: 'Verder ben ik helemaal geen teleurgesteld type'

"Ik stemde wel altijd, maar ben ermee opgehouden. Landelijk stem ik trouwens nog wel, maar voor de gemeenteraad heb ik niet het idee dat het zin heeft", vertelt Michiel Groenbos uit Westervoort.

NPO Radio 1-verslaggever Anne van der Veen spreekt Michiel voor de rubriek Stemmenslag. Twee teams van NPO Radio 1-verslaggevers strijden tegen elkaar om het opkomstpercentage in twee gemeentes te verhogen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Lees hier het verhaal van Michiel en waarom hij niet stemt:

"Ik woon in de Mosterdhof, dat is de eerste nieuwbouwwijk hier in Westervoort. Deze wijk is aan het verloederen. Het groen in de wijk staat er echt niet mooi bij. Nu zijn er wel 'tuinders' aan het werk, maar de gemeente houdt daar geen toezicht op. Ik vind dat raar. Mensen inhuren om het groen te onderhouden kost veel geld, dan zou je toch ook verwachten dat het goed gebeurd en dat er toezicht is."

Stem jij ook niet? Laat het ons weten!

Michiel is bij Spraakmakers de 'niet-stemmer van de dag'. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen beginnen we de rubriek Stemmenslag: onze verslaggevers maken portretten van niet-stemmers door het hele land. Stem jij ook niet? Waarom niet? En wat zou je kunnen overhalen om wel te stemmen? Laat het ons weten en mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl

"Ook het parkeerbeleid is niet goed in onze wijk. Er zijn te weinig plekken. Ooit is er door de gemeente berekend dat er 0,8 parkeerplek per huishouden zou moeten zijn. Dat klopt al lang niet meer. Maar ze veranderen het niet. Dus er is altijd een tekort aan parkeerplekken."

"Mijn moeder woont een wijk verderop in een ouderenwoning. Daar zijn nu containers geplaatst voor het afval. Dat is hartstikke mooi, maar ook daar is geen toezicht. Het gevolg is dat die oudjes er niet door kunnen met de rollators. Ik bel wel eens met de gemeente om daarover te klagen en dan komen ze het opruimen. Maar ik vind het gewoon raar dat ik elke keer moet bellen. Waarom zorgen ze niet dat er structureel wat verandert?"

"Ze zeggen dat de niet-stemmers teleurstelde mensen zijn. Nou dat ben ik helemaal niet, ik zou zelfs zeggen dat ik verder een opgewekt type ben. En ik wil wel weer gaan stemmen, maar dan moet ik eerst zien dat er daadwerkelijk wat verandert in het dorp. Dus als de troep in de straat van mijn moeder wordt opgeruimd zonder dat er eerst iemand moet bellen, dan wil ik wel weer overwegen om naar de stembus te gaan."

Stemmenslag

Luister elke werkdag rond 10.30 uur naar Stemmenslag in Spraakmakers op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie