Achtergrond
KRO-NCRV

Strijd tegen lichtvervuiling: 'Je kunt lantaarnpalen heel makkelijk uitzetten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Strijd tegen lichtvervuiling: 'Je kunt lantaarnpalen heel makkelijk uitzetten'

Nederland is een van de meest lichtvervuilde landen ter wereld, zegt schrijver, theatermaker en theoloog Marjolijn van Heemstra. Met haar Nacht-Wacht-wandelingen wil ze hier verandering in brengen. Want het licht uit doen is niet alleen goedkoper, het is ook veel gezonder, zegt ze bij Spraakmakers.

"Een á twee keer per maand ga ik met een kleine groep het donker in", zegt Van Heemstra. "Het gaat over het ervaren van de nacht en het nadenken over wat die kan betekenen in ons overbelichte lawaaierige leven."

Dit idee is eigenlijk ontstaan vanuit haar verlangen om juist vanuit de ruimte naar de aarde te kijken. Die zien we dan anders dan wanneer we op aarde zelf zijn, zegt ze. En als we dan weer terug zijn op aarde, hebben we zo'n bijzondere ervaring gehad, dat we "beter relativeren", "meer lange termijn kunnen denken" en "het grotere geheel" zien.

We worden klein en benepen volkje

Maar helaas, zo erkent ze, astronaut worden zit er niet in. Daarom draait ze het om en kijkt ze, in de donkerte, met een groep naar de sterrenhemel. Lastig is dat steeds meer. "Nederland is een van de meest lichtvervuilde landen ter wereld. Dan zie je dat heelal helemaal niet meer."

En dat is zonde. Want het uitzicht werkt verbindend, zegt ze. Iedereen in de wereld kijkt 's nachts naar de sterren. "Wij zien dat niet meer. Ik denk dat dat ons denken klein maakt en we een benepen volkje worden."

Verslaggever Maarten Bleumers wandelt met Van Heemstra in Het Vliegenbos. Vlak voor ze op pad gaat draag Van Heemstra een gedicht voor van Wendell Berry

Ze maakt zich "heel erg" druk om de gevolgen van lichtvervuiling. "We zijn bezig met verschillende lobby's om licht uit te krijgen. Maar het is heel lastig in ons land, want er is geen nationale wetgeving."

Idiote wereld

Heel groot deel is ook bewustzijn: mensen weten echt niet wat ze doen als ze licht aan houden. Ze ziet soms sportvelden waar de hele nacht licht brandt. Tegelijk, zo signaleert ze: soms is het goedkoper om licht aan te laten dan het uit te zetten. "Dit is zo'n idiote wereld."

Het is niet alleen "verspilling van energie", het is ook "slecht voor je bioritme", waarschuwt Van Heemstra. "Het is gewoon beter voor je gezondheid om de lichten uit te doen." Het is helemaal niet moeilijk. "Je kunt lantaarnpalen heel makkelijk uitzetten. Het is een kwestie van de juiste sleutel vinden en het luikje openmaken."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie