Achtergrond

Stephan Sanders: Als mensen het geloof belachelijk vinden, dan is dat maar zo

foto: Foto: Human/NPOfoto: Foto: Human/NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. Stephan Sanders: Als mensen het geloof belachelijk vinden, dan is dat maar zo

[EO] Het geloof was niet aanwezig in het bestaan van schrijver Stephan Sanders. Het afgelopen jaar besloot hij een jaartje op proef naar de kerk te gaan. Nu wil hij niet meer zonder.

Het geloof was er gewoon niet bij Sanders. Maar alles werd anders na het overlijden van zijn moeder, vertelt hij bij Dit is de Dag aan Tijs van den Brink. "Die uitvaart, dat moet je de katholieken meegeven, dat kunnen ze ontzettend goed. In die tijd heb ik voorzichtig het idee toegelaten dat het geloof niet krankzinnig is".

Om het een kans te geven besloot hij een jaar geleden om wekelijks naar de kerk te gaan. Vrienden en kennissen waren verrast. "De moedigsten zeggen: wat is dit voor onzin. Anderen zeggen dat ze het nooit achter me gezocht hadden. De meeste mensen zwijgen er fatsoenshalve over. Maar er komen ook mensen naar mij toe die met mij mee willen."

Afscheid

En toch, veel mensen nemen juist afscheid van het christelijk geloof. Vanwege de verschrikkelijke dingen die in de wereld gebeuren, of misschien door de manier waarop de kerk is omgegaan met bijvoorbeeld homo's. Sanders heeft zich daar niet door laten weerhouden. "Dat het kwaad in de wereld is vind ik geen reden om aan te nemen dat God niet bestaat. Sterker nog, dat we het herkennen kan een aanwijzing zijn dat hij wel bestaat. En ik zou het heel erg leuk vinden als de kerk zou zeggen: homoseksuelen kom erbij. Dat gaat denk ik niet gebeuren. Maar het weerhoudt mij niet, want het geloof is sterker, ik wil naar die kerk, ik wil bidden."

Luister hier naar het gesprek met Stephan Sanders in Dit is de Dag:

Sanders merkt dat hij steeds laconieker wordt als het gaat om sceptici die hem om een waarom vragen. "Je geloof verantwoorden dat kan eigenlijk niet in woorden. Het mysterie zelf is al heel lastig in woorden te vangen. En om dat mysterie te laten erkennen is helemaal niet te doen. Als mensen het belachelijk vinden dat ik geloof, dan is dat maar zo".

Adoptie

Sanders ziet zelf een relatie tussen zijn ontvankelijkheid voor het geloof en zijn afkomst. "Ik ben geadopteerd, geboren in een katholiek weeshuis. Ik ben gedoopt op instigatie van mijn biologische moeder. Het drama van adoptie wordt altijd verkleind totdat je wordt afgestaan. Maar de andere kant is dat je wordt aangenomen".

Opmerkelijke bijwerking van het geloof: je politieke voorkeur verandert. "Ik was vroeger liberaal rechts. En ik moet tot mijn schrik merken dat ik linkser wordt. Maar bij het CDA trek ik de grens hoor!"

Ster advertentie
Ster advertentie