Achtergrond
HUMANVPRO

Artsen verplicht om incidenten met implantaten te melden bij de IGJ

foto: ANP/GERARD JULIENfoto: ANP/GERARD JULIEN
  1. Nieuwschevron right
  2. Artsen verplicht om incidenten met implantaten te melden bij de IGJ

Artsen worden verplicht om incidenten met implantaten te melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Minister Bruins voor Medische Zorg en Sport heeft dat vandaag aangekondigd tijdens een overleg over implantaten in de Tweede Kamer.

Momenteel zijn zorgverleners alleen verplicht om incidenten te melden bij fabrikanten. Bruins vindt dat niet genoeg. Incidenten moeten ook verplicht gemeld worden aan de inspectie IGJ, zegt de minister. "Dat zou misschien betekenen dat de wet moet worden gewijzigd, maar dan gaan we dat doen".

Dotterdrama

Argos besteedde afgelopen zaterdag aandacht aan een medisch hulpmiddel in de cardiologie, de zogenoemde oplosbare stent. Ruim vier duizend hartpatiënten kregen die behandeling, terwijl de oplosbare stent al jaren medisch omstreden was.

Dotterdrama. Onzekerheid bij hartpatiënten over oplosbare stent

Door dit hulpmiddel ontstaat een verhoogde kans op stenttrombose. Patiënten bleken daar niet over voorgelicht te zijn door hun cardioloog.

De inspectie ontving in totaal 150 meldingen over de oplosbare stent en er waren twee calamiteiten met het hulpmiddel. De uitzending leidde tot vragen bij verschillende Tweede Kamerleden.

Voorzorgsmaatregelen

Minister Bruins gaat met de beroepsvereniging van cardiologen, de NVVC, in overleg over de oplosbare stent. Zo kan worden bekeken of er voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen bij patiënten met dit hulpmiddel, liet de minister weten.

In Argos drongen verschillende deskundigen aan op een onderzoek naar de introductie van de oplosbare stent door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. De minister ziet daar de noodzaak niet van in en wil het overleg met de beroepsvereniging afwachten.

De oplosbare stent werd in 2017 van de markt gehaald door fabrikant Abbott. Abbott meldde dat alle incidenten van stenttrombose zijn doorgegeven aan de IGJ.

Meer Argos?

Argos doet journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Luister elke zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur naar Argos op NPO Radio 1 en volg Argos op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie