Achtergrond
EO

Heino Falcke deelde foto zwarte gat met 4,5 miljard mensen

foto: Stephanie Lecocq, EPAfoto: Stephanie Lecocq, EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Heino Falcke deelde foto zwarte gat met 4,5 miljard mensen

Heino Falcke, hoogleraar astrofysica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, heeft misschien wel gezorgd voor één van de meest gedeelde foto’s ooit. Falcke en zijn team wisten het zwarte gat te fotograferen en maakten dit in april bekend. In Dit is de Dag vertelt Falcke dat de foto 4,5 miljard mensen bereikt heeft.

Met behulp van acht radiotelescopen van over de hele wereld werd een foto gemaakt van het zwarte gat, die ongeveer 55 miljoen lichtjaren van de wereld staat. Voor Falcke was het een twintig jaar oude droom die hiermee in vervulling ging: "Ik voelde mij als Columbus die voor het eerst voet zette op een nieuw continent."

Liefde van zijn leven

Falcke is al langer dan twintig jaar bezig om het zwarte gat te bestuderen. Gaandeweg ontwikkelde hij er een soort van liefde voor. "Het zwarte gat was als een soort van penvriend. Jarenlang wissel je van alles met elkaar en kom je meer van elkaar te weten. Alleen heb je de liefde van je leven nooit in het echt gezien."

Maar de liefde werd tóch zichtbaar. Op 6 juni 2018 slaagden Falcke en zijn team erin de eerste foto te maken van een zwart gat. Deze ontdekking was meer dan een eurekamoment, vertelt Falcke: "Toen zweefde ik echt een halve meter boven de grond, en dat een uur lang."

Hollandse vraag

Maar wat hebben we aan die ontdekking vraagt interviewer Kefah Allush zich hardop af. "Dat is écht typisch een Hollandse vraag. Hollanders hebben ook Australië ontdekt en de sterrenkijker uitgevonden. Wat hebben we daar dan aan?'', pareert Falcke de vraag met een tikkeltje sarcasme dat doorklinkt in zijn stem. Falcke wijst verder op de maatschappelijke en marketingtechnische waarde van de foto.

Financiering projecten

Met de superheldenstatus die Falcke en zijn team vergaarden, lijkt het geld over de plinten te lopen. Maar het tegendeel is waar vertelt Falcke: "In Amerika heb je filantropen die je willen ondersteunen, die zijn er in Nederland zeker niet." Maar hij laat 'zijn liefde' niet los en hij ziet de ontdekking als het begin van een nieuwe reis. "Nu hebben we haar gezien, maar je wil meer. Ik wil haar kussen en omarmen."

Ster advertentie
Ster advertentie