Achtergrond
KRO-NCRV

'Halsema is niet gek, ze weet dat het sluiten van moskeeën onhaalbaar is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Halsema is niet gek, ze weet dat het sluiten van moskeeën onhaalbaar is'

"Ik denk dat het volstrekt onhaalbaar is om een moskee te sluiten, omdat een imam daar abjecte ideeën verkondigt", zegt strafadvocaat Khalid Kasem in Stand.nl op NPO Radio 1. Er zijn heel veel plekken waar mensen dingen zeggen waar we het misschien niet mee eens zijn. Maar we moeten er juist pal voor staan dat de vrijheid van meningsuiting voor iedereen geldt."

De advocaat reageert hiermee op de uitspraak van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat ze ‘in het uiterste geval’ een moskee moet kunnen sluiten. Halsema zei dit afgelopen vrijdag bij de stadszender AT5. Halsema zei in het interview: "Als een imam een aantal keren afschuwelijke preken houdt over dat vrouwen onderdanig moeten zijn en dat homoseksualiteit misdadig is, wil je kunnen optreden tegen zo’n moskee."

In de grondwet verankerd

Forum voor Democratie wil dat Halsema snel daad bij woord voegt en de in hun ogen 'anti-democratische' El Twaheed-moskee op slot gooit. De partij die met drie zetels in de gemeenteraad zit, zegt dat de moskee al jaren bekendstaat als broeinest voor anti-Westerse ideeën en het een honk is voor 'ronselaars en haatpredikers'.

El Tawheed-moskee sluiten

Kasem: "Wat ik lastig vind is dat er in deze discussie heel veel geroepen wordt, maar dat zo weinig wordt gestaafd door feiten over wat wel of niet kan. Feit is dat er grondrechten zijn als vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst. Al dat soort zaken hebben we in de grondwet verankerd."

'Ze is niet gek'

Volgens de advocaat zijn de uitspraken van Halsema politiek gedreven. "Ze is natuurlijk niet gek. Ze heeft mensen om zich heen die haar hebben gezegd dat het volstrekt onhaalbaar is. Maar ze heeft, om die linkse snit van haar af te schudden, kennelijk bedacht om zich op deze manier te profileren."

Ster advertentie
Ster advertentie