Achtergrond

Minder kinderen op de fiets naar school

foto: Foto: NTRfoto: Foto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Minder kinderen op de fiets naar school

[NTR] Steeds meer ouders kiezen liever voor de bakfiets of de auto om hun kinderen af te leveren op de basisschool. Dat meldt Ineke Spapé van onderzoeksbureau SOAB in het NTR-fietsprogramma Fietsend het jaar uit op NPO Radio 1. Spapé onderzoekt sinds de jaren negentig het fietsgedrag in grote steden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Als reden voor minder fietsen van hun kinderen noemen ouders dat "het verkeer in de grote steden ingewikkeld is geworden". Ook kiezen ze vaker de auto als het regent. "Als het regent belandt bijna de helft van de kinderen op de achterbank van de auto van pa en ma", aldus mobiliteitsonderzoeker Spapé.

De daling van het aantal kinderen dat op eigen houtje naar school fietst, vindt Spapé verontrustend. "Ouders zijn het probleem. Als we kinderen niet meer leren om zelfstandig te fietsen, heeft dat gevolgen. Dan neemt de kans toe dat ze een ongeluk krijgen als ze later - op weg naar de middelbare school - alsnog op de fiets stappen. En dat terwijl er in 2017 voor het eerst meer fietsdoden zijn dan dodelijk verongelukte automobilisten."

Marijn de Vries

Ook staatssecretaris Van Veldhoven reageert bezorgd. "Ik ben zelf altijd met mijn kinderen op de fiets naar school gegaan. Ik weet ook hoe spannend dat was in het begin omdat het dan onveilig voelt. Toch is het juist voor de veiligheid zo belangrijk dat de kinderen het leren."

Met gemiddeld 1,3 fietsen per inwoner is Nederland het enige land ter wereld dat meer fietsen dan inwoners heeft. Een mooie reden voor een speciaal programma in het teken van de fiets in 2018. Jeroen Dirks en Marijn de Vries presenteren samen Fietsend het jaar uit, een vrolijk NTR-programma over ons nationale vervoermiddel. Het fietsprogramma komt vanuit een toepasselijke plek: Nationaal Fietsmuseum Velorama in Nijmegen.

Ondermeer Lotta Crok, de eerste junior-fietsburgemeester (8) ter wereld is te gast. Ook fietsprofessor Marco te Brömmelstroet en Saskia Kluit van de Fietsersbond praten mee. Rachel Kramer en haar band spelen live in Velorama aan de Waalkade.

Fietsend het jaar uit is zaterdagavond 29 december van 19.00 tot 22.00 uur te horen op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie