Achtergrond
HUMANVPRO

Argos: Honderden Nigerianen verdwenen uit asielopvang

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Argos: Honderden Nigerianen verdwenen uit asielopvang

Nigeriaanse asielzoekers zijn vorig jaar massaal spoorloos uit de Nederlandse opvang verdwenen. Het aantal signalen van mensenhandel is groot en zelfs babyhandel is een serieus scenario.

Dit blijkt uit onderzoek van Argos en NRC Handelsblad in het kader van Lost in Europe, een internationaal collectief van journalisten dat de verdwijning en uitbuiting van (minderjarige) asielzoekers onderzoekt.

Argos en NRC hebben inzage gekregen in een groot aantal recente meldingen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over signalen van mensenhandel bij asielzoekers uit Nigeria, onder wie zwangere vrouwen. Uit cijfers van het COA die zijn verkregen met de Wet openbaarheid van bestuur blijkt ook dat Nigeriaanse asielzoekers in groten getale uit de opvang verdwijnen.

Lees het hele verhaal op de website van Argos.

Explosieve toename

De meldingen over mensenhandel en verdwijningen hangen samen met een sterke groei van het aantal Nigeriaanse asielzoekers dat zich in Nederland meldt. Vorig jaar waren dat er 2.461.

Een beperkt aantal is teruggestuurd naar Nigeria of Italië - een belangrijk Europees aankomstland voor Nigeriaanse asielzoekers. Zeker 961 van hen verdwenen echter met onbekende bestemming uit de Nederlandse opvang. Niemand weet waar zij zijn en wat er met ze is gebeurd. Alleen al in januari van dit jaar verdwenen nog eens 128 Nigeriaanse asielzoekers.

Mensenhandelnetwerken

De meldingen vanuit het COA wijzen erop dat criminele Nigeriaanse organisaties meer voet aan de grond hebben gekregen in Europa. Veel van de onlangs verdwenen Nigerianen - zowel mannen als vrouwen - verklaren dat zij eerder zijn gedwongen tot prostitutie of drugssmokkel en -handel. In veel gevallen is dit in Italië of andere Europese landen gebeurd, maar sommige meldingen hebben ook betrekking op Nederland.

Geregeld bedreigen mensenhandelaren in Italië de naar Nederland gereisde Nigeriaanse asielzoekers telefonisch of per app. Zij eisen dat de slachtoffers terugkeren of geld. Het gaat dan om bedragen van tienduizenden euro's die zij de mensenhandelaars verschuldigd zouden zijn voor de door hen gearrangeerde overtocht naar Europa. Niet zelden hebben de asielzoekers een voodoo-eed afgelegd die hen aan de mensenhandelaren bindt.

Vrees voor babyhandel

Dat Nigeriaanse criminele activiteiten zich in toenemende naar Europa verplaatsen, is een van de redenen waarom landelijk officier van justitie Warner Ten Kate zich extra zorgen maakt om een groep zwangere vrouwen. Hij bevestigt dat zelfs babyhandel voor de politie een serieus scenario is.

Begin dit jaar onthulde Lost in Europe dat tientallen hoogzwangere West-Afrikaanse vrouwen uit de Nederlandse opvang zijn verdwenen. Inmiddels is bekend dat het fenomeen van verdwijnende zwangere vrouwen zich ook in andere Europese landen voordoet.

Ten Kate: "We hebben geluiden uit Nigeria dat daar zogenoemde babyfabrieken zijn. Dat daar dus baby’s ter wereld worden gebracht die soms worden geadopteerd. En dat vaak ook sprake is van illegale adoptie."

Het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel adviseert COA-medewerkers ondertussen alert te zijn op "uitingen bij (zwangere) Nigeriaanse asielzoekers die verband zouden kunnen houden met criminele groeperingen". Het kan daarbij gaan om tatoeages, littekens of begroetingen.

Lees hier het uitgebreide verhaal en de reactie van het COA.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de VPRO en HUMAN. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie