Naar homepage
Achtergrond

Mart de Kruif is een van de getuigen in onderzoek naar Australische militairen
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart de Kruif is een van de getuigen in onderzoek naar Australische militairen

"Dit is moord", zegt generaal buiten dienst Mart de Kruif in De Nieuws BV over de Australische militairen die oorlogsmisdaden begingen. "Het is terecht dat 19 mensen worden vervolgd."

Leden van de speciale eenheden van het Australische leger hebben tijdens hun dienst in Afghanistan 39 burgers en gevangenen omgebracht. Het nieuws komt niet als een verrassing voor generaal buiten dienst De Kruif: "Ik was één van de getuigen van het onderzoek."

Misdaden niet bekend bij leiding

Wel is De Kruif geschrokken van de omvang van de misdaad. "Ik had geen concrete aanwijzing dat er iets gebeurde toen ik daar zat." Tussen 2006 en 2010 werkte Nederland samen met Australië in Uruzgan. "Ik denk wel, maar dat kan ik niet hardmaken, maar dit soort misstanden eerder naar boven komen als je dichter bij de samenleving zit. Dan komt het via Afghanen bij je terecht."

In het onderzoek staat dat de oorlogsmisdaden van de militairen niet bekend waren bij de leiding. "En dat maakt het nog schokkender in mijn ogen", zegt De Kruif.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Dit is moord'

"Het ergste wat je als militair kan overkomen is dat je collega's sneuvelen en het tweede erge wat je kan overkomen is dat dit gebeurt. Dit staat haaks op de reden waarvoor ik in dienst ben gegaan en dit staat ook haaks op de missie. Dit is het ergste wat je kan overkomen."

Op de vraag waarom dit dan toch is gebeurd, zegt De Kruif: "Het is moeilijk uit te leggen wat niet uitlegbaar is. Dus ik wil het ook op geen enkele wijze goedpraten. Dit is gewoon moord dus ik vind het ook terecht dat 19 mensen daar nader om worden vervolgd om te kijken of ze ook schuldig zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Wij denken in het Westen dat oorlogen schoon zijn. Maar wij zetten mensen in extreme situaties waarbij je nooit van te voren helemaal kunt zeggen hoe ze gaan reageren. En ook daarmee wil ik niets goedpraten, want dit is gewoon moord en daar is geen enkel ander woord voor", zegt De Kruif in De Nieuws BV.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie