Achtergrond

Oud-rechercheur: 'Ze dachten echt dat ik naar Holleeder lekte'

KRO-NCRV
foto: Jacques Kistfoto: Jacques Kist
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-rechercheur: 'Ze dachten echt dat ik naar Holleeder lekte'

Hij zou jarenlang de informant van Willem Holleeder zijn geweest. Jacques Kist, alias 'De Pet', was politierechercheur en volgens Justitie hét lek naar de onderwereld. "Ik ben gewoon geslachtofferd", zegt Kist in 1 op 1.

Het is januari 2006 als Jacques Kist mee moet naar een grauw kantoor van de Amsterdamse politiecommissaris John Olierook. Hij wordt ter plekke gearresteerd en gaat voor maanden in complete isolatie. "Ze dachten echt dat ik De Pet was. Er werd zwaar op mij ingezet. Moest geblinddoekt met 200 kilometer per uur over de snelweg. Ik mocht maanden geen contact hebben met mijn familie."

Achterbank

'De Pet' kwam in het leven tijdens de beroemde achterbankgesprekken met Willem Endstra. Volgens de bankier van de onderwereld zou er een lek zijn binnen de politie die informatie doorspeelt naar grote criminelen. Met de arrestatie van Kist denkt de politie dat lek te hebben gedicht. "Er werd vertrouwelijke informatie gelekt vanuit de politie, dat wist iedereen, maar dat was informatie waar ik helemaal niet bij kon", zegt Kist.

Hells Angels

Het Openbaar Ministerie verdenkt Kist desalniettemin van het lekken naar Willem Holleeder en Dino Soerel. Ook zou hij de Hells Angels op de hoogte hebben gebracht van een naderende politie-inval in hun clubhuis. Kist: "Flauwekul dat ik dat gelekt zou hebben. De Hells Angels wisten ook wel dat er op hun gewerkt werd. Zelfs De Volkskrant en RTL4 liepen met dit onderzoek met de politie mee."

'Het was een val'

In de maanden voor zijn arrestatie knaagt er iets in de onderbuik van Kist. Hij vermoedt dat hij wordt afgeluisterd. De accu van zijn mobiel is snel leeg en er liggen onverklaarbare draadjes onder zijn motorkap. "Als er bepaalde klokjes aan het knipperen zijn, omdat de stroom er af is gehaald, en je buurman heeft geen storing gehad, dan weet je dat er iets mis is."

Nattigheid

Opeens moest Kist ook dienst doen als koerier naar andere politiekantoren, "daar waar je normaal mail voor hebt". Bij het tankstation besloot Kist, omdat hij nattigheid voelde, toch in de envelop te kijken. Het ging om informatie over topcrimineel Mink K van meer dan een jaar oud. "Ik ben toch rechercheur. Voor mij was het logisch om even te kijken." Kist werd voor dit vergrijp veroordeeld tot zes maanden celstraf.

Wie is de mol?

Voor Justitie staat inmiddels vast dat Jacques Kist niet de politiemol was die Endstra bedoelde tijdens de achterbankgesprekken. Kist zelf denkt dat het meerdere Petten zijn. "Ik ben er zelf ook nog steeds mee bezig, om te achterhalen wie er wel heeft gelekt naar de onderwereld."

Het boek ‘Onder de pet; Het ware verhaal volgens de vermeende politiemol’ ligt vanaf deze week in de winkel.

Ster advertentie
Ster advertentie