Achtergrond
KRO-NCRV

Ploumen (PvdA): ‘Blok krijgt zwaar debat en moet uitspraken terugnemen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ploumen (PvdA): ‘Blok krijgt zwaar debat en moet uitspraken terugnemen'

Nu de Tweede Kamer weer terug is van vakantie staat er deze week meteen een pittig debat op de agenda. Minister Blok moet zich verantwoorden voor zijn uitspraken over de ‘falende staat’ Suriname en de multiculturele samenleving. ‘Hij gaat het moeilijk krijgen’, zegt Lilianne Ploumen, PvdA-Kamerlid, in het radioprogramma 1 op 1.

“Ik heb me de hele vakantie lopen opwinden, omdat ik het zo erg vind wat Blok heeft gezegd. Er zijn een aantal simpele vragen die ik de minister wil stellen. Vindt hij het nou, of vindt hij het niet? En als hij het wel vindt, wat betekent dat voor het kabinetsbeleid?”, vraagt Lilianne Ploumen, eerder minister van Ontwikkelingssamenwerking onder Rutte II, zich af. Dinsdag of woensdag moet minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken naar alle waarschijnlijkheid in debat gaan met de Kamer.

Minister Blok is deze zomer al diep door het stof gegaan voor zijn uitspraken over de multiculturele samenleving, de opvang van vluchtelingen in Oost-Europa en de ‘falende staat’ Suriname. Hij heeft twee keer zijn excuses aangeboden aan de Kamer en aan de regeringsleiders van onder andere Suriname, Aruba, Curaçao, Bonaire, België en aan de Aboriginals in Australië. “Maar het is nog niet klaar”, vertelt Ploumen, “in de Tweede Kamer moet hij zijn woorden terugnemen”.

‘Klootzak’

Vorig jaar noemde Ploumen als minister de regeringsleiders van Zuid-Soedan ‘klootzakken, omdat ze de bevolking uithongeren’. Wat is dan het verschil met de uitspraken van Blok? “Je mag alles zeggen, maar welk effect wil je bereiken? Ik heb Blok naar de Kamer geroepen, omdat ik het niet met hem eens ben. Niemand heeft mij destijds naar de Kamer geroepen”, zegt Ploumen. “Diplomatie is niet altijd met meel in de mond praten, maar je moet wel het belang van het land in de gaten houden. Met zijn uitspraken heeft minister Blok in vier minuten een aantal landen flink beledigd.”

Ploumen: “Het wordt voor Blok een moeilijk debat, maar ik wil hem in de gelegenheid stellen om de vragen te beantwoorden. Een motie van wantrouwen? Ik wacht het debat rustig af.”

Ster advertentie
Ster advertentie