Achtergrond
KRO-NCRV

Asscher noemt uitspraken Jan de Jong (SodM) 'onzin'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asscher noemt uitspraken Jan de Jong (SodM) 'onzin'

Voormalig vice-premier Lodewijk Asscher ontkent dat het kabinet in 2013 het besluit heeft genomen om méér gas te winnen.

Toenmalig directeur Jan de Jong van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zei donderdag dat het vorige kabinet een “meedogenloos” besluit had genomen om de gaswinning niet eerder te reduceren. Asscher noemde de uitspraken van Jan de Jong ‘onzin’.

'Besluit bestaat niet'

"De Jong spreekt over een meedogenloos besluit, maar dat besluit uit 2013 bestaat niet", zegt Asscher In Spraakmakers. Wel erkent de PVDA-leider dat de gasproductie eerder omlaag had gemoeten.

Voormalig directeur Jan de Jong van het SodM adviseerde in 2012 al om de gasproductie terug te brengen naar 12 miljard kuub. In een gesprek met de NOS zei hij dat tot zijn verbazing na zijn advies alleen maar meer gas gewonnen. In 2013 werd bijna 54 miljard kuub gas gewonnen in Groningen. Een besluit dat volgens De Jong in de top van het kabinet is genomen.

'Juist meer gaan winnen'

Hij zegt tegen de NOS: "Wij kwamen er in dat jaar 2013 pas in augustus achter. Toen hebben wij dat aangekaart. Toen zei het ministerie: de minister weet ervan, het is een bewuste keus." "Wat kwalijk is, met de kennis van nu, is dat ze een besluit hebben genomen wat niet gepubliceerd is: ze zijn juist méér gaan winnen. Het was een besluit van de coalitietop en dat was een meedogenloos besluit."

Reactie Asscher SODM

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie