appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Geen ruimte voor nieuwe otters in Limburg

Leen Kuiper
maandag 11 december 2017 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Het had de kroon op een jarenlange voorbereiding moeten worden, maar helaas, het uitzetten van een aantal otters in Limburg gaat niet door. Provinciale Staten heeft bij meerderheid besloten dat ze de otter liever niet willen in de provincie. ARK Natuurontwikkeling, die de vergunning voor het uitzetten al op zak had, is teleurgesteld. 

Geen otter in Limburg

ARK Natuurontwikkeling is al een tijd bezig om de provincie geschikt te maken voor de terugkeer van de otter. Langs de Maas en de Maasplas is geld geïnvesteerd om de waterkwaliteit te verbeteren en de ruimte voor de natuur te vergroten. Bevers en watervogels profiteren al van de maatregelen. Om de otterpopulatie in Nederland te ondersteunen zouden er otters uit het buitenland uitgezet worden in het gebied. De Provinciale Staten heeft nu toch besloten dat de otters niet welkom zijn. Op eigen kracht mag de otter wel naar de provincie komen.

Ziekten

De CDA-fractie van de provincie is bang dat de uitgezette otters ziekten overbrengen. Maar volgens wetenschappers van Wageningen Environmental Research is dat nog nooit gebeurd. Een ander argument van de fractie is dat de otter schade veroorzaakt voor de landbouw of de visserij, want otters zijn gek op vis.

De otterpopulatie in Nederland heeft een boost nodig van nieuwe dieren. Vers bloed

Bram Houben - ARK Natuurontwikkeling

Vers bloed

De otters in Nederland stammen op dit moment af van één vader en zoon. De kans op inteelt neemt daarmee toe. Daarom zijn wetenschappers voor het idee om vers bloed in de populatie te brengen. Zo neemt de genetische variatie toe, en wordt de kans op inteelt veel kleiner.

In Limburg zouden deze otters uitgezet worden en zich kunnen mengen met otters in de rest van Nederland en zelfs tot over de grenzen richting de Eifel en de Ardennen. Zo zou een duurzame populatie kunnen ontstaan.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1