appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

Nederlands Kampioenschap dieren opzetten

Merlijn Schneiders
zondag 19 november 2017 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Een ijsvogel, de kop van een ree, een zeehondje en een heus Fries paard. Allemaal opgezette dieren, te bewonderen in het Natuurmuseum Fryslan. Iedere twee jaar houdt de Nederlandse Vereniging van Preparateurs landelijke kampioenschappen.

De kunst van het opzetten

Wie zet het best een dier op? Wie prepareert als beste een skelet? Alle facetten van het opzetten van dieren worden belicht tijdens dit kampioenschap. Door de jury wordt gelet op de stand van het gehele preparaat, de anatomie, de moeilijkheidsgraad, de houding en het postament (het voetstuk waarop het geprepareerde dier wordt tentoongesteld).

FRAGMENT

Er worden prijzen uitgedeeld in verschillende klassen, waaronder grote zoogdieren, kleine zoogdieren, vissen en grote vogels. Dit weekend zijn de winnaars bekend gemaakt. 

Een van de inzendingen is dit Friese paard geprepareerd door Chris Walen.

Opzetten

Bij het prepareren worden alle inwendige en bederfelijke delen vervangen door andere materialen, zoals kunstschuim, houtwol of watten. In de oogkassen worden passende glazen ogen geplaatst. De grondig schoongemaakte huid wordt ingestreken met een stof die latere insectenvraat door bijvoorbeeld motten tegengaat. Vervolgens wordt de huid over het model heen getrokken en met naald en draad dichtgenaaid.

Modelleren

Dan begint het modelleren van het dier: veren en worden goed gelegd en de staart wordt in de juiste houding gesteld. Meestal wordt een dier opgezet op een ondergrond die overeenkomt met zijn natuurlijke omgeving, bijvoorbeeld een nagemaakt stukje strand of een stronkje hout.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 7 januari 2018 in het atrium van het Natuurmuseum Fryslan te Leeuwarden.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1