appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Zo maak je je tuin geschikt voor egels

Fotograaf: rvandijkzl
vrijdag 10 november 2017 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Het is een goed jaar voor egels. Met een paar aanpassingen kun je je tuin aantrekkelijk maken voor egels, zodat ze hier een fijn plekje vinden.

Schuilplaatsen

Ook Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging is blij dat hij sinds tijden weer egels in zijn tuin heeft. Op twee plekken heeft hij speciale schuilplaatsen gebouwd voor egels, om in te (winter)slapen. Gewoon met wat stenen, een plank erover tegen de regen en een hoop takken en bladeren erover voor de isolatie. Met een nachtcamera heeft hij al gezien dat de tuin inderdaad wordt bewoond! 

Beeld van de nachtcamera van Vilmar Dijkstra.

Winterslaap

Egels gaan in oktober of november in winterslaap. Ze slapen in een winternest dat gemaakt is van droge bladeren. Tijdens de winterslaap stopt de spijsvertering, vertraagt hartslag en ademhaling en neemt hun lichaamstemperatuur af van 35 graden tot maar 10 graden. Het is niet zo dat egels aaneengesloten slapen, soms worden ze wakker en veranderen ze zelfs van nest. Probeer egels die in winterrust zijn niet te verstoren. Controleer daarom, als je toch bladeren of takken wilt verwijderen, eerst of er geen egel onder woont. Als er toevallig een egel onder ligt, laat deze dan lekker slapen.

Toegankelijkheid

Behalve met een goede schuilplaats, kun je egels in de stad ook helpen door tuinen goed toegankelijk te maken - een brede kier onder de poort bijvoorbeeld - en door ze voor de winter een beetje bij te voeren. Het beste voer je ze bij door je tuin aantrekkelijk te maken voor pissebedden, wormen en andere hapjes. Als de egels je tuin dan weten te vinden, belonen ze je door de tuin ook te ontdoen van naaktslakken!

Vilmar Dijkstra. Fotograaf: Rob Buiter

Hieronder vind je een paar tips om je tuin egelvriendelijk te maken:

  • Egels houden van een dak boven hun hoofd. Laat bladeren en stapels takken in de tuin liggen, want hieronder kunnen ze een nest maken.
  • Maak een rommelhoekje met wilde planten en struiken
  • Een composthoop trekt kleine diertjes aan zoals slakken en pissebedden, waar egels weer van kunnen eten.
  • Een afgesloten tuin kan niet worden bezocht door egels. Door een opening in de schutting kunnen egels van de ene naar de andere tuin lopen. Een heg is helemaal ideaal voor de egels.
  • Zet een schaal vers water klaar, niet alleen egels vinden dit fijn ook andere dieren maken er gebruik van.
  • Plaats een egelhuis in de tuin. Dit is leuk om zelf te maken zoals Vilmar Dijkstra, maar is ook kant en klaar te koop. Plaats het huis in een rustig hoekje van de tuin, bij voorkeur langs een muur of schutting. Zorg dat de ingang niet veel wind vangt. Laat de ingang iets schuin lopen zodat er geen water naar binnen kan. 

Heb je een egel gezien in de tuin? Maak een foto en stuur 'm op naar Vroege Vogels!

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gefilmd door Michael de Vries

Tellen

De Zoogdiervereniging is altijd op zoek naar goede tellingen van egels. Met name mensen die systematisch vogels tellen voor SOVON Vogelonderzoek worden uitgenodigd om op hun vaste rondjes ook eventuele zoogdieren te turven. Meer informatie staat op de site van de zoogdiervereniging.

Verslaggever Rob Buiter ging op huisbezoek bij Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging.

Meer egels in de tuin

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1